Snälla Beatrice Ask, nu får du förklara vilka bilder som ska förbjudas

Gårdagens artikel, , fick många läsare och har skapat en väldig massa diskussioner både på Fotosidan och på Facebook. Jag noterar att uppfattningarna om vad den här lagen egentligen vill förbjuda är väldigt olika också bland kloka, välutbildade och pålästa människor.

Vill lagen förbjuda gatufoto och publikbilder som den här? Många fotografer och konsumenter av fotokonst är väldigt oroliga.

Är det i stället närgångna bilder på kändisar, som den här man vill komma åt?

Eller är det bara bilder på vad folk har för sig i sovrummet som man försöker lagstifta mot?

Om tre kloka personer kan komma till så olika slutsatser måste det då inte vara något fel på lagförslaget? En lag som ger så stort utrymme för tolkningar kan bara vara till nytta för advokater. Den kommer att leda till många och långa rättegångar och överklaganden. Vem tjänar på det?

Snälla justitieminister Beatrice Ask, skriv om lagförslaget så att det går att förstå vad som menas. Skriv om det så att seriösa fotografer, både proffs och amatörer kan jobba vidare med gott samvete och utan rädsla för lagens långa arm.

Fotografiska bilder behövs som nyhetsförmedling och samhällskritik, som konst och dokumentation av samtiden. Ett fritt och öppet samhälle behöver många bilder, olika bilder, ur olika perspektiv och med olika metoder. 

Nu behöver vi ett tydligt och begripligt svar!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  [intressant?]

Annonser