Nikon släpper ny värstingkamera

Råkar du inte ha tjugosex papp över som bara ligger och skräpar kanske du ska sluta läsa här, för det är ungefär vad du kommer att få lägga upp för Nikons nya D800 när den kommer ut i handeln i mars — och då talar vi bara om själva kamerahuset.

Kameran har en fullformatssensor på hela 36 megapixel, kan till skillnad från föregångaren D700 också användas för att spela in film.

De flesta analoga kameror är gjorda för så kallad småbildsfilm där varje bildruta är 24*36 mm. Sensorn i de flesta digitala systemkameror är lite mindre. I bruksanvisningen till min kamera anges att sensorn är 15,8*23,6 mm.  Den lite mindre sensorn gör att effekten av objektivens bränvidd ”förlängs” med 1,5. Ett 35mm objektiv räknas som vidvinkel på en analog kamera, men motsvarar ett normalobjektiv runt 50 mm på en vanlig digital systemkamera.

De flesta digitala proffskameror har fullformatssensor det vill säga en sensor som är lika stor som filmrutan i en analog kamera.

Vill du veta mer om D800 så har Fotosidan en detaljerad artikel om den.

 

Annonser

One thought on “Nikon släpper ny värstingkamera

  1. Ja, jag har redan beställt den. Eftersom man har objektiv som är anpassade för 24×36 mm vill jag ha en kamera med en fullformatssensor, dvs. småbildsformat för att få rätt brännvidd.

Kommentarer inaktiverade.