Bildtips: Det handlar om ljuset

Ju mer man plåtar, desto mer inser man att det handlar om ljuset. Ljuset kan vara hårt eller mjukt, starkt eller svagt, kan komma bakifrån, framifrån eller från sidan och kan ha olika färg. Ibland får man helt enkelt ge upp fast man har ett fantastiskt motiv, ljuset är fel, så det hjälper inte vad man gör. Andra dagar är ljuset så underbart så det knappt spelar någon roll vad som hamnar framför linsen. Allt blir bra.

Hårt ljus har du när solen kommer från en klarblå, molnfri himmel.

Här är himlen molntäckt och snön vräker ner. Även om solen till och med syns i bild är ljuset mjukt

Här har fotografen solen i ryggen (hans skugga syns till och med längst ner på bilden). Vi kallar det för medljus och det ger ofta lite tråkiga bilder, men är å andra sidan lättjobbat.

Motljus, när fotografen har solen i ögonen är svårbemästrat, men kan också ge fantastiska bilder. Just denna är väl dock inget som gör mig överdrivet stolt. Det är bara på det igen!

Sidoljus tar fram mycket detaljer och strukturer vilket man kan vilja ibland. Till exempelvis ett porträtt kan det vara onödigt avslöjande.

Har du ett bra motiv kan det vara idé att utforska det olika årstider, olika tider på dagen och i olika väder. Till slut hittar du det rätta ljuset för just det motivet! Ofta är ljuset mest spännande ett par timmar runt solens upp- och nedgång. Dimma som lättar eller ett regn som just upphört kan också vara tidpunkter då det gäller att vara uppmärksam.

Annonser