Hur långt hinner bilen?

Vi har ju varit inne på att korta slutartider kan frysa en rörelse och att man vid långa slutartider får rörelseoskärpa. Vilket du vill beror ju förstås på vad du vill säga med bilden. Problemet är att veta hur långa eller korta tider man behöver ta till när man inte vet hur snabbt ett föremål rör sig.

Bilar som rör sig på en landsväg har du emellertid hyfsat hum om hur fort de rör sig. Är det en sjuttisträcka kan du nog gissa att de flesta kör i alla fall ungefär 70 km/h vilket gör att de flyttar sig i runda slängar hinner tjugo meter på en sekund. Då kan vi ju räkna ut hur långt de hinner beroende på vilken exponeringstid du valt.

Väljer du till exempel 1/2 s, det vill säga exponeringstiden 2 hinner bilen nästan tio meter och blir duktigt suddig. Förmodligen ser man inte ens att det är en bil utan mer något spöklikt som passerat. Vid 15 alltså 1/15 s hinner bilen ungefär en meter. Vid 1/250 s hinner bilen en decimeter och vid en tvåtusendel hinner den en centimeter. Även om din kamera har kortare tider än så kan du kanske inte vänta dig att bilen fryser fullständigt.

Nu blir det ju annorlunda om du följer med rörelsen, panorerar, liksom om du kan plåta bilen snett framifrån i stället för rakt från sidan.

Nu gör jag aldrig den här typen av beräkningar när jag är ute och plåtar, men man kan göra dem hemma vid datorn och föreställa sig vilka tider som kan tänkas ge den önskade bilden.