Vad gör kameran med dina bilder?

Det är en massa saker kameran gör med informationerna från den ljuskänsliga sensorn, när du låter kameran spara som JPG i stället för RAW. Bra saker oftast, men baksidan är att den tar bort en massa information som kan behövas längre fram.

De första stegen för signalbehandlingen är lika i båda fallen, så dem hoppar jag över. Du får en länk i slutet ifall du är nyfiken. Det intressanta är det som skiljer sig åt.

  1. Vitbalans
  2. Förstärkning av skärpa
  3. Färgmättnad
  4. Färgrymd
  5. Kontrast
  6. Omvandling från 12 bitar till 8
  7. Komprimering

Det här är i sig inga onda saker. Problemet är bara att behandlingen är destruktiv, det vill säga kameran kastar bort information som inte behövs med just den inställningen. Har du gjort allt rätt vid fototillfället är det här bara som det ska vara, men vill du prova en annan vitbalans, en annan färgmättnad eller så, så har du tappat bort information. Fotar du i RAW, så måste du pilla en del med varje bild i datorn (nå, har du bilder som är lika kan du batchköra flera bilder åt gången, men du har hela tiden kvar ”negativet” alltså själva RAW-filen och från den kan du trolla fram nya bilder med olika karaktär.

Den här bilden visar på så kallade artefakter från JPG-kompremering.

Riktigt så  illa som i bilden ovan brukar det inte vara, just den här bilden har jag komprimerat ruggigt hårt. I verkligheten får du tack och lov oftast titta väldigt noga på dina bilder för att se något liknande. Vad jag försöker illustrera är att kompressionen tar bort information ur bilden, men den är inte det enda steget där information tas bort.

Nu kommer du antagligen också att visa dina RAW-bilder som JPG i slutändan, men det är som sagt skillnad att ha kvar ”negativet” och göra en bättre ”kopia” längre fram.


Annonser