Ta med din egen dator till skolan?

När ska skolorna sluta köpa datorer till eleverna, frågar sig Jan Hylén i sin blogg. I Danmark har man enligt Hylén kommit fram till att skolorna ska tillhandahålla trådlöst nätverk i alla klassrum till 2014 men att eleverna ska ta med sig sina egna datorer, läsplattor och mobiler.

Skolan ska sen ha ett antal burkar att låna ut till elever som inte har någon dator, men de slipper köpa in datorer till alla elever.  Idén är nytänkande och jag kan se fördelar, men också nackdelar med den.

Det finns ett stort antal olika nätverksanslutna prylar som kan göra nytta i ett klassrum. Datorer, läsplattor, mobiler och mer kommer säkert. Alla de här prylarna finns med olika mjukvaror, såväl fria som proprietära. Får eleverna ta med eget leder det till mångfald och konkurrens. Eleverna kommer att titta över axeln på varandra och snabbt lära sig vad som funkar bra och mindre bra. Givetvis finns det också en del pengar att spara för kommuner och andra skolhuvudmän.

Samtidigt blir det en rätt stor utmaning för lärarna som ska kunna hjälpa sina elever att skapa låt oss säga en snygg och bra uppsats oavsett om det sker i Microsoft Word, i Apples Pages, Libre Office eller kanske i Google Docs. Jag säger inte att det är omöjligt, men en utmaning är det som sagt, i synnerhet som många som lämnar lärarutbildningarna har rätt mycket problem med det här för egen del — i ett program.

Det finns också en risk för en dyr modehysteri. På en del skolor har elever mobbats för att de inte har de senaste modekläderna av de ”rätta” märkena. Hur undviker vi samma sak när det gäller datorer, läsplattor och telefoner. Det kommer hela tiden nytt och dyrt, samtidigt som betydligt billigare och äldre prylar oftast också får jobbet gjort. Och vad händer med de elever som av ekonomiska eller andra skäl måste hålla till godo med skolans lånedatorer?

Det finns också idag en tendens att mer och mer av det vi gör med våra datorer, läsplattor och mobiler gör vi ”i molnet” alltså i praktiken oftast på olika webbsidor. Vi går in på en sida för att läsa och skicka mail, på en annan för att umgås, en tredje för att arbeta med våra dokument osv. Det gör att det mesta funkar lika oavsett om vi själva kör Windows, MacOS, iOS, eller någon Linuxvariant.

Samtidigt tror jag den här utvecklingen kommer ändå, om den inte redan har gjort det. Många elever har säkert redan idag prylar och program som de tycker är bättre än det skolan tillhandahåller. Ska de i så fall hindras använda dem i skolan? Ska de behöva göra saker på ett omständligt sätt i skolans datorer när de kunde ha gjort det enkelt med sin egen?

Tack Alastair Creelman som twittrade om detta!