Vad vilja socialdemokraterna?

Då har alltså Juholt tvingats bort från ordförandeskapet. Kl 16.30 är alltså nästa s-presskonferens under tiden rapporterar gamla sossar att de gått över till (v). Frågan är ju hur framtiden ser ut för socialdemokratin.  Spelplanen ser ju också lite annorlunda ut än på den tid då partiet, i alla fall nästan, hade egen majoritet. Det högerspöke och som Palme kunde skrämma väljarna med kallar sig nu arbetareparti. Det beror delvis på kosmetiska förändringar hos moderaterna, men mer på att sossarna gått mer och mer åt höger.

Nu ser ju inte heller samhället ut som i socialdemokratins glansdagar. Bland annat har stora delar av industriproduktionen flyttat utomlands och med det är det färre som kallar sig arbetare. Nu är ju inte behovet av en arbetarrörelse mindre för att folk råkar bära vit skjorta på jobbet i stället för overall eller för att de bytt skiftnyckeln mot en dator, men det kan upplevas så. Ändå tror jag socialdemokratin måste ställa in sig på att regera tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är nog en tung sak för många gamla gråsossar, men det kan nog inte hjälpas, men röstsiffror runt 50% kommer inte att komma igen.

Sen tror jag partiet ska passa sig för att snegla på opinionsundersökningarna. Det viktiga i det här läget är att hitta till en politik som man själva tror på. Något att samla partiaktivisterna kring. Nästa steg är att hitta en partiledning som står för den politiken och att ge denna partiledning ett kvalificerat stöd. Sen kan det gå att föra en effektiv oppositionspolitik och att i rödgrön samverkan sträva efter att erövra regeringsmakten.

Partiets sorgliga hantering av sina tidningar är ett problem i sig. Utan partipress är det svårt att komma till tals. Den påstått socialdemokratiska Aftonbladet ger jag i det sammanhanget  inte mycket för. Det var till stor del den tidningens uppdiktade hittepåskandaler som fällde Juholt.

DN,
1,
2,
, 3

SvD,
1,
2,
3,
4

Annonser