Fotografen — prylbög eller enkelhetsivrare

Det finns egentligen inga gränser för hur mycket pengar man kan lägga på kameror, objektiv och andra fotoprylar. Antag att en god fe ger mig hundratusen. Jag kan spendera dem med några klick på nätet redan ikväll. Ge mig ett par hundratusen till och de går nog rätt lätt åt de också. Det finns alltid prylar av bättre kvalitet, med bättre prestanda och det kommer hela tiden nytt… Men det finns de som visat upp fantaskiska bilder tagna med väldigt enkla och billiga grejor.

Proffskameran Nikon D4. Komplettera med några matchande objektiv så har du med lätthet gjort av med hundratusen…

Självklart har jag inte för vana att spendera pengar i den här storleksordningen på foto även om jag har lite koll på vad många av proffsen har i sina fotoväskor. Det finns väldigt bra grejor i betydligt lägre prisklass också, men foto är lite av en materialsport och ska man ta vissa typer av bilder och få det riktigt, riktigt bra, så kostar det.

Naturligtvis finns det motrörelser. Jag har sett fantastiska bilder, tagna av både amatörer och proffs, med väldigt enkla, rent ut sagt usla, grejor. Analoga leksakskameror och mobilkameror modell sämre är inte nödvändigtvis något hinder att ta fantastiska bilder. En sådan rörelse kallar sig Lomography efter LOMO LC-A, en enkel rysk analog kompaktkamera.

LOMO LC-A — en gång i tiden mycket billig. Numera kultförklarad.

Lomograferna har satt upp följande tio budord

  1. Ta med kameran vart du än går
  2. Använd den när som helst – dag och natt
  3. Lomography är inte en störning i ditt liv, utan en del av det
  4. Prova ett skott från höften
  5. Gå så nära motivet som möjligt
  6. Tänk inte!
  7. Vara snabb!
  8. Du behöver inte veta i förväg vad du fångar på film
  9. … inte efteråt heller
  10. Bry dig inte om några regler

En annan gammal analog kamera som kultförklarats är den kinesiska leksakskameran HOLGA, som tillverkats i lite olika varianter

HOLGA — plastig och bristfällig på alla sätt  — men kultförklarad.

Med boktiteln  The Best Camera Is The One That’s With You startade Chase Jarvis en liknande rörelse kring Apples iPhone och den inbygda kamera som i alla fall på äldre modeller lämnade mycket övrigt att önska.

Nu tror jag inte ett ögonblick att man måste köpa någon av de här kultkamerorna heller. Det handlar nog snarare om att lära sig ta bilder. Men också att jobba sig runt de begränsningar ens fotoutrustning alltid har — även om man handlat dyra proffsgrejor. Lomografins budord funkar med nästan vilken kamera som helst — även om en systemkamera kanske väger lite väl mycket och tar lite för stor plats för bud 1. Vill man sen ha lite halvtaskig bildkvalitet kan man säkert fixa till det i sitt bildbehandlingsprogram…

Bild i Holga-stil, fast tagen med systemkamera och behandlad i GIMP.

http://www.lomography.com/

Annonser