Snedseglare på grund

Det gibraltarregistrerade lastfartyget Anke Angela står på grund i Kalmarsund, norr om Ölandsbron. Så här rapporterar sjöräddningssällskapet om nattens händelser:

Bemannar Rescue Swedbank och Rescuerunner Nils-Oskar och avgår mot platsen klockan 02:17. Strax före vår ankomst till positionen har lotsbåt 790 ankommit och satt över en lots i haveristen.

Efter en stund kommer besked att fartyget inte tar in vatten eller läcker någon olja. Fartyget ligger med en slagsida åt styrbord på ca 7 grader. Ombedes av JRCC att kvarstanna på positionen ifall en eventuell evakuering är nödvändig. Vi gör en kontroll kring fartyget för att bekräfta att ingen olja läcker ut. KBV anländer sedan och vi assisterar dem med att loda djupet kring fartyget.

När vi varit standby på positionen i cirka 1,5 timme gör lotsen bedömningen att fartyget är säkert och vi kan återgå till stationen i Kalmar där vi är väl förtöjda klockan 04.20.

Haveristen ligger vid krysset.

Övriga fartyg på bilden är Sjöräddningssällskapets Rescue Swedbank och Kustbevakningens KBV003. SMHI varnar för kulingvindar och högt vattenstånd.

Haveristen på KBVs flygfoto

Rescue Swedbank under övning vid annat tillfälle

Rescuerunner under uppvisning

Om jag tolkar KBVs positionsuppgifter rätt ligger haveristen någonstans i det inringade området, alltså i det grunda ”blåvattnet”, rätt långt från den utprickade och fyrbelysta farleden, som syns som en streckad linje i figurens övre vänstra hörn. De här grunda områdena är sådana ställen där man även som fritidsskeppare bör färdas med största försiktighet och där man måste ta sjökorten med en nypa salt. Det är definitivt inte rätt ställe för lastfartyg. Kaptenen och styrman misstänks, enligt Barometern, för sjöfylleri.

Uppdaterat

ons 11 jan 2012 20.17.53 CET

En lotsbåt och bogserbåten Pampus finns nu, enligt AIS-karta hos haveristen. Man skulle kunna gissa att de tänker försöka sig på att dra loss fartyget innan det blåser upp?

ons 11 jan 2012 20.29.01 CET
Noterar också att KBV har en mindre enhet på plats: KBV496. KBV003 håller sig däremot på behörigt avstånd ett par sjömil från platsen.

ons 11 jan 2012 21.31.54 CET
Pampus kvar hos haveristen, som inte rört sig ur fläcken.

ons 11 jan 2012 21.49.36 CET
Lotsbåten, Pilot 790, tillbaka hos Anke Angela

ons 11 jan 2012 21.52.23 CET
Anke verkar vara loss, 3,2 knop

Torsdag kväll:

Noterade redan i morse att Anke Angela ligger vid kaj i Kalmar och hon ligger nu på torsdagkvällen fortfarande kvar där.

 

Är det någon som har korrigeringar eller kompletteringar?

Annonser