Vilken bländare är bäst? (Del 2 — Blända ner maximalt)

I går inledde vi jakten på den bästa bländaren genom att rekommendera läsaren att använda full öppning eller i alla fall näst intill. I dag går vi till den andra extremen, nämligen att blända ner så mycket som det går.

Objektivets minsta bländaröppning är oftast bländare 22 (eller som man också skriver f/22). Har du ett objektiv där den minsta bländaren är 32, så kör du förstås med den. Vitsen med det här är att få ut största möjliga skärpedjup, det vill säga att både föremål nära kameran och långt borta blir i alla fall någorlunda skarpa.

Bländare 22

Den här bilden tog jag med samma objektiv som jag använde till ängeln i gårdagens avsnitt. Jag kunde förstås ha använt ett annat objektiv, men då hade skillnaden i skärpedjup också berott på brännvidden.

Den här bländaren passar bra när man vill visa en helhet eller låta bilden berätta en hel historia. Ofta snackar vi landskapsbilder, men det kan också vara en hantverkare i sin verkstad eller motsvarande.

Bländare 22

Nu är förstås bländare 22 ett förtvivlat litet hål, som släpper in väldigt lite ljus, så det är sällan man kommer undan utan stativ och gärna trådutlösare, men det hör ändå till standardutrustningen när man försöker ta den här typen av bilder.

En annan sak är att små hål leder till att ett ljusbrytningsfenomen som heter diffraktion börjar spöka. Kanske blir bilden bättre om du inte bländar ner fullt så mycket utan nöjer dig med bländare 16 eller rent av bländare 11. Men skärpedjupet blir förstås kortare. Prova dig fram!

Serien om bästa bländaren fortsätter här