Bländarmatte

Det här blir lite överkurs och är inget du måste plugga in för att kunna fotografera. Däremot kan det bidra till förståelsen när du läser fototidningar, fotoböcker och webbsidor om foto.

Bländaren är som sagt ett hål i objektivet som kan varieras. Bländarvärdet uttrycks som ett förhållande mellan objektivets brännvidd och hålets storlek.

Om du köper ett objektiv med 50 mm brännvidd (brukar vara riktigt bra glugg för pengarna) och som har ett  bländarhål som är ungefär 28 mm brukar man säga att bländaren är 1,8.  För att 50/1,8=27,777

Nu skriver man aldrig ut bländarhålets storlek. Men om man tänker på att bränvidden ofta betecknas med bokstaven f, så att man om objektivet ovan kan säga att f=50 mm, så är det kanske inte så tokknasigt att man betecknar bländaren som f/1.8.

Objektivitets största bländaröppning, dess ljusstyrka, brukar stå på det och den brukar också alltid framgå av reklam och produktbeteckningar. På många zoomar, främst lite billigare sådana, varierar ljusstyrkan med brännvidden.

Bländarskalan brukar vara uppdelad i bländarsteg, på utrikiska f-stop,   f/1, f/1,4, f/2, f/2,8, f/4, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 och om man multiplicerar ett bländarvärde med roten ur 2 (ungefär 1,4) får man nästa värde på skalan.

Ibland, mest i äldre texter, använder man kolon (:) i stället för snedstreck (/) som divisionstecken och ibland ser man bälndaren som ett förhållande 1:1.8.

En listig grej med bländarskalan är att om man bländar ner ett bländarsteg motsvarar det en halvering av mängden ljus som når chippet i kameran. Öppnar man i stället upp ett steg dubbleras mängden ljus.

Om vi ser bländarvärdet som nämnaren i ett bråk är det ju inte heller så konstigt att skalan är bakochfram. 50/2,8 är till exempel ungefär 18 medan 50/22 är lite drygt 2

Den uppmärksamme lägger märke till att f/1.8 inte finns med på bländarskalan utan ligger mellan f/1,4 och f/2.0. Det är inte helt ovanliga att ljusstyrkan hamnar så där ett halvsteg ifrån, i alla fall på lite ljusstarkare gluggar. Jag kunde ha haft en glugg med ljusstyrka 1,4 också, men den hade kostat mer än dubbelt så mycket.

På min kamera kan man också ratta in inställningarna så att man kan ställa in halva eller tredjedels bländarsteg om man tycker om det.

Ja, du behöver som sagt inte kunna den här matten för att ställa in rätt bländare på din kamera. Däremot kan det vara bra att veta…

  • Att bländare ofta uttrycks som f/nånting och ibland 1:nånting till exempel f/11 eller 1:2,8
  • Att bländarsteg kallas f-stop på utrikiska
  • Att bländarskalan är bakochfram

 

 

 

Annonser