Har kommungubbarna otur när de tänker?

Hustrun och jag gjorde en traditionell lördagsutflykt, vilket numera innebär att man packar bilen full med tompavor, gamla tidningar och annat junk och kör till återvinningsanläggningen, som är belägen i Färjestadens skruttigaste industriområde.

På väg dit, bland lastpallar och utslitna däck hittar vi Ölandschoklad, som visserligen inte fått nobelpris, men har kommit så nära man rimligen kan komma som chokladfabrikör, nämligen blivit leverantör till efterfesten.

Bland lastpallar och bildäck

Ska provas ikväll

Jag vet inte hur politikerna nere i Mörbylånga tänker, men på många andra ställen jag har varit brukar delikatesserna exponeras någonstans på ”fina gatan”. Här göms de undan så att varken kommuninvånare eller turister hittar dit. Omgivningarna ger inte direkt någon känsla av lyx även om produkterna i sig gör det.

Förresten är väl godis något av en impulsköpsvara. Få tänker ”det skulle vara gott med nåt sött till kaffet på maten, jag kör runt i industriområdet lite på måfå, så kanske jag hittar något”.

Nå, vi hade ju bilen full med skit att lämna, så vi fortsätter in bland rost, skjul, vattenhål  och jordhögar…

..Där hittar vi Ölands Fisk & Rökeri, som har mycket smarrigt att erbjuda.

På andra, konkurrerande, turistorter brukar rökeriet vara beläget i hamnen. En hamn som  för övrigt är byns självklara centrum, som sjuder av liv och rörelse. Här ligger det åtskilliga kilometer därifrån.

Tänk dig att du har lagt till i gästhamnen och vill ha fatt i lite fisk till middag. Det blir en lång promenad och din bild av Öland, Färjestaden och Mörbylånga kommun blir nog inte så fräsch och positiv.

Det är förstås inget fel på  skruttiga industriområden. Någonstans måste brädgårdar och bilverkstäder finnas. Någonstans måste återvinningscentralen ligga. Någonstans måste nyföretagare kunna erbjudas billiga lokaler. Ändå hör det här området nog till de skabbigaste jag sett på senare tid.

Har vi två sådana här företag, som kan bidra till att ge Öland dragningskraft som turistmål, för att inte tala om att ge guldkant på tillvaron för de fastboende, så borde de få hjälp att synas och få finnas i en fräsch omgivning nära potentiella kunder.

Annonser