Om perspektiv och att röra på fläsket

Vi lärde oss i förra avsnittet att det inte är lönt att byta objektiv för att ändra perspektivet. Vi ska nu se vad som händer med perspektivet om vi både byter objektiv och går sisådär hundra meter närmare.

Bild tagen med tele på ungefär hundra meters håll

Den första bilden har du sett förut. Tog en ny runda och gick närmare efter att ha skrivit det förra avsnittet. Lägg märke till att vädret klarnat upp. Man får alltså röra på fläsket för att ändra perspektiv.

Ungefär samma bild tagen med vidvinkel på sisådär 10 meters håll

Om du jämför med den förra bilden ser du att avståndet mellan bilarna nu blivit betydligt tydligare. Likaså ser de två bakre bilarna betydligt mindre ut. På den förra bilden förefaller bilarna nästan jämnstora.

Betydligt mer av träden och himlen syns också i den här bilden.

Och riktigt nära, jag ber om ursäkt för fotografens skugga på marken…

När vi ändå kommit nära kan vi testa att gå riktigt nära. Det ger ofta spännande bilder. Bilderna blir nästan alltid bättre om man går närmare.

Porträttbilder tagna med vidvinkel på extremt närhåll är dock oftast mindre smickrande. Det som kommer närmast i bilden blir riktigt stort och det kan ge den mest välproportionerade modell älgkran.

Självporträtt, 18 mm vidvinkel. Tar du en sån bild av frun eller flickvännen lär obducenten få ett fasligt problem med att plocka ut kameradelar ur ditt kranium.