Om objektiv och perspektiv

Ett vanligt påstående bland fotografer är att olika objektiv ger bilderna olika perspektiv. Jag säger nog själv ibland exempelvis att ett teleobjektiv ”trycker ihop” perspektivet. Det är, som jag ska visa nu, en sanning med rätt stor modifikation. Eller för att uttrycka sig mer rättframt, lögn och hittepå!

Jag börjar med att gå ut på gatan och sätta kameran på ett stativ. På kameran sitter en telezoom som jag skruvar ut till 300 mm, som är att betrakta som ett rätt kraftigt tele på min kamera.

Vi ser här att bilarna, som i verkligheten står rätt glest, trycks ihop. Det här är en ”teleeffekt” som man ofta använder för att antyda trängsel, men på bygatan så här års blir för all del intrycket inte så imponerande ändå.

Så skruvar jag av telet och sätter en 28 mm vidvinkel på kameran och försöker göra detta utan att rubba kamerans placering på stativet.

Samma bild, tagen med vidvinkel, betydligt luftigare och glesare. Definitivt ingen parkeringsträngsel!

Men vänta nu, om vi beskär vidvinkelbilden riktigt hårt, ungefär så här:

Då får vi den här bilden…

Beskärning och förstoring av vidvinkelbilden ger samma perspektiv som telebilden, men en betydligt pixligare och grynigare bild.

Telebilden igen, så att du kan jämföra

Nå, det är alltså egentligen inte objektivets brännvidd som påverkar perspektivet utan snarare avståndet. Saker som är långt bort trycks ihop i betraktarens öga. Det som är nära glesas ut.

Sen är det ju en annan sak att teleobjektivet gör att du kan ta rätt koncentrerade bilder fast du är en bit bort. Vidvinkeln å andra sidan tillåter dig att jobba väldigt nära men att ändå få med rätt mycket av omgivningen.

OBSERVERA att det i praktiken inte är nån bra idé att lämna telet hemma och hårdbeskära vidvinkelbilderna för att få samma perspektiv. Bildkvalitén blir, som du ser, fullständigt usel även med bra kamera och optik.

Annonser

One thought on “Om objektiv och perspektiv

  1. Pingback: Om perspektiv och att röra på fläsket « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.