Vilken färg på slipsen kan man ha till en lila skjorta?

Eller förresten, skit i slipsen! Vilka färger som funkar bra ihop är emellertid en angelägen fråga för oss som plåtar. Tyvärr verkar det inte finnas någon riktigt stabil vetenskaplig teori runt det här med färgers harmoni. Där har musikerna det bättre, de kan kombinera toner med stöd av matematik och naturvetenskap. När vi snackar färger verkar det finnas rätt stort utrymme för tyckande, men några tumregler finns det.

Vi får plocka fram färgcirkeln igen.

Grannfärger brukar funka bra ihop, alltså färger som står nära varandra i färgcirkeln. Tre grannfärger är rätt bergsäkert, men du vågar kanske kombinera fyra eller fem.

Grannfärger funkar bra ihop. Det förklarar kanske varför det är så kul att plåta i naturen på hösten.

Komplementfärger är varandras motsatser och står mitt emot varandra i färgcirkeln. Kanske är de lite mer vågat att kombinera två komplementfärger, men det brukar funka.

Röda kulor i en grön gran brukar ju göra sig bra på bild. Just det där har vi också ett par komplementfärger. och rubrikens lila skjorta skulle alltså kunna funka med en gul slips, men jag vet inte om jag vågar…

En liksidig triangel som du skriver in i färgcirkeln brukar också peka på färger som går bra ihop. Kan man kalla det triangelfärger?

Vrider vi runt triangeln kan två av hörnen komma på den svenska flaggans gula och blå färger och dem har vi ju vant oss vid att se tillsammans. Grönt eller orange borde alltså också kunna vara användbart till den lila skjortan.

Kan någon peka på någon riktig vetenskaplig teori runt det här med vilka färger som funkar ihop vore jag ytterligt tacksam. I väntan på det får vi klara oss med de här tumreglerna, fast jag känner mig lite som att jag hamnat i dåligt sällskap med slagrutemän och typer som kränger ”helande kristaller”.

Nåväl, fånga dagsljuset eller koppla på blixten och försök kombinera färger så gått det går. Rött och grönt ligger ju lite i tiden, men försök också hitta grannfärger till det röda eller varför inte ”triangelfärgerna” rött, blått och gulorange. Testa och se vad du gillar!

Annonser

One thought on “Vilken färg på slipsen kan man ha till en lila skjorta?

  1. på bilden ser det ganska snyggt ut, men vet inte riktigt hur det skulle se ut i någons hår. du kan prova att kombinera orange med gult&svart, typ eldfärger.

Kommentarer inaktiverade.