Upp till kamp för rätten att plåta

Sverige har varit ett rätt fritt land för oss fotografer, oavsett om vi är proffs, hängivna amatörer eller tar lite semesterbilder. Nu börjar det emellertid blåsa kallt.

När jag började plåta lite mer på allvar tidigt sjuttiotal var det väl i stort sett bara militära anläggningar man skulle passa sig för att ta bilder på.

Så ska det förstås vara i en demokrati. Det går inte att särskilja pressfriheten från rätten för oss utan presskort att ta bilder. Det gick inte då och är ännu svårare nu när gammalmedia kompletteras med bloggar, twitter och en aldrig sinande ström av andra kanaler.

Det är klart att de flesta bilder som tas aldrig kommer att bli viktiga inlägg i den politiska debatten, avgörande vetenskapliga dokument eller stor konst, men att inskränka viktiga friheter är ändå inte okej.

Det snackas om en ny fotolag och det är illa nog, men nu smygs det in fotofurbud från kommuner och landsting. Har verkligen nedskärningarna gått så långt att verksamheten inte tål att visas upp?

I Syrien dokumenterar fotoaktivister diktaturens illgärningar och ser till att bilder och filmer kommer ut. Säkert mot gällande bestämmelser. Säkert med risk för repressalier. Det är nog dags att vi svenska fotografer blir lite mer upproriska också.

Annonser

En tanke på “Upp till kamp för rätten att plåta

Kommentarer inaktiverade.