Reflektioner om färg, gräs, latte och oxfilé

Att gräs är grönt verkar rätt enkelt, men vänta bara tills jag fått förklara! Färg på föremål oavsett om det är grässtrån, din bild som du skrev ut på en bläckstråleskrivare eller en tavla på Louvren bygger på reflekterat ljus. Färg på dator- och teveskärmar är egentligen rätt enkelt, om man jämför.

Börja med att tänka dig ett blekt och ofärgat papper, belyst med någorlunda vitt ljus, låt oss säga solljus. Det papperet ser vitt ut eftersom det reflekterar ungefär lika mycket av ljuset oavsett våglängd och alltså släpper i från sig den blandning av fotoner som vi i hjärnan uppfattar som vitt.

Grönt gräs och gröna blomblad beror på att bladen INTE fångar upp så mycket av det gröna utan studsar ut det igen.

Om vi ser en gräsmatta i samma belysning, så fångar den upp en massa, rött, orange, gult, blått och violett men reflekterar tillbaka det som vi uppfattar som grönt. Det är ju tur att gräs fångar upp en massa av solenergin, annars hade vi inte haft några kossor och då hade vi inte fått dricka latte och inte käka någon oxfilé och inte haft någon koskit att gödsla grönsakslandet med. Men att gräset är grönt beror på de våglängder som klorofyllet INTE är så bra pǻ att fånga.

Blått och gult blir grönt — nåja vaxkritor låter sig inte blandas så enkelt, men ta ett par steg bakåt från datorskärmen…

Om du ska ta fram vattenfärgerna eller färgkritorna och måla av gräset på det vita papperet kan du göra det genom att blanda blå färg och gul färg till rätt gräslig, förlåt, jag menar gräslik nyans. Om vi då tänker oss att pigmentet i den gula färgen är som bäst på att fånga in blått och violett och att den blå färgen fångar in rött, orange och gult kan ”de gröna fotonerna” glatt studsa tillbaka från papperet och ge oss ett intryck av att du har målat en perfekt gräsmatta.

Pigmenten, färgämnena, fungerar alltså som en sorts målvakter som klarar av att ta vissa bollar men missar andra. När vi skapar färg genom att på det här sättet filtrera bort färger talar vi om subtraktiv färgblandning.