Givetvis ska kungar och drottningar kunna åtalas

Det är så klart helt korkat att kungar och drottningar står över lagen och inte kan åtalas oavsett hur allvarliga brott de begår.  Att det är fel har två olika skäl. Det första och självklara är att skurkar ska låsas in och att lagen ska vara lika för alla. Det andra är att också en kung eller drottning förtjänar en rättslig prövning om de anklagas för någonting.

Vi har ju, senast med Juholt-affären, sett exempel på hur det kan gå när media agerar domstol och dömer utifrån allmänt tyckande och utan hänsyn till gällande regler. Det vete katten om kungahuset hade klarat en sådan hittepåskandal.

Konstnär okänd

PENA har ju föreslagit att kungahuset ska skiljas från staten, privatiseras och konkurrensutsättas såsom makthavarna har gjort med så många andra, betydligt mer samhällsviktiga funktioner. Naturligtvis ska kungar och drottningar liksom alla andra PR-konsulter och småkändisar också lyda under och ha stöd av lagen precis som vilken medborgare som helst.

Att det här förslaget kom från vänsterkanten får inte dölja att en majoritet av DNs borgerliga läsare också gillar förslaget.

Annonser