Någon sorts budgetstudio

I och med färglådan i den förra bloggposten har jag också invigt min ”fotostudio”. Det låter överdrivet dyrt och avancerat, men jag har förutom kameran och stativet försökt se vad man kan göra med budgetgrejor och tycker att jag har lyckats nå en nivå som funkar hyggligt för prylfoto och liknande.

Taskig mobilbild

Lamporna har jag snackat om innan, FOTO + SPARSAM från IKEA. 2*20 W med uppgiven färgtemperatur 2700K. Bakgrunden är POLARVIDE flecce-filt i svart från samma ställe. Därutöver några lådor att palla upp saker på, en trappstege och ett föredetta fotostativ får funka som belysningsstativ. Lite gaffatejp och några limklämmor behövs dessutom.

Vi snackar alltså om bara några hundringar (förutom allt annat man också ”måste ha” när man ändå besöker det stora möbelvaruhuset).

Några begränsningar jämfört med proffsgrejor är att ljusstyrkan här är rätt måttlig. Det gör inget på saker som står still så länge man bara har kameran på stativ. Jag hoppas kunna prova att ta några porträtt med de här grejorna framöver men är lite skeptisk. De flesta riktiga studioljus är blixtar vilket fryser modellens och fotografens rörelser.

Sen har jag märkt att den uppgivna färgtemperaturen inte riktigt stämmer med kamerans skala. Om det är kameran eller lamporna vet jag egentligen inte, men jag gissar på lamporna. Ställer man kameran på rätt färgtemperatur blir bilderna aningen grönaktiga. Inte värre än att det går att korrigera i efterhand, men ett irritationsmoment.

Färglådan i repris

Jag kommer att försöka utforska det här med studiofoto med de här grejorna, i alla fall tills jag lyckas lägga vantarna på någonting bättre…