Grattis på 224-årsdagen!

Till monsieur Louis Daguerre!

Förlåt herr Daguerre, att jag hade glömt bort din födelsedag. Tack och lov har jag läsare som påminner mig. Till och med stora Google hyllar dig, men du vet nog inte vad Google är och jag ska inte klandra dig för det. Fyller man 224 är det svårt att hänga med på alla nymodigheter.

Din daguerrotypi har emellertid utvecklats väldigt, fast nu säger folk oftare fotografi. Numera kan man ta bilder i färg och på senare tid har man till och med lärt sig göra fotografiska bilder utan att behöva slaska med några farliga kemikalier. Ingen framkallning och ingen fixering behövs. Man fångar bilderna på en kiselskiva och häller dem sedan via elektricitet till den apparat där de ska visas upp. Man kan ha hundratals bilder färdiga på bara några minuter.

Annat var det på din tid då man tog en bild i taget och när exponeringstiderna räknades i minuter och till och med timmar. Nu kan man exponera en bild på en tusendels sekund och ännu kortare. Många fotograferar numera utan stativ och det kan bli riktigt bra, men det blir förstås bättre med.

Numera kan alla ta bilder, de flesta har till och med en kamera inbyggd i telefonen. Just det, det var en uppfinning som kom efter din tid, men det är i alla fall en grej som folk har i fickan. I alla fall finns det pyttesmå kameror, men också lite större där man kan byta objektiv eller till och med ha samma objektiv och ändra bränvidden.

Folk har också lärt sig att göra rörliga bilder, vi kallar det film. Man kan se film i särskilda salonger, som ser ut som en teatersalong ungefär. Det skulle du ha gillat. Men många ser också film på teve. Det är en sorts tavla på väggen som visar rörliga bilder eller stillbilder om man så vill.

Fotografiska bilder är inte längre en lyx för överklassen. Det finns bilder över allt, i tidningar, böcker, på reklamskyltar och lite överallt. Folk fotograferar på fester, semestrar, bröllop, ute i naturen, i krig och nästan överallt. Man har till och med skjutit ut stora kikare med kameror i rymden liksom man kan fotografera på havets botten.

Du hann ju uppleva den franska revolutionen, även om du var rätt liten då. Den revolution du satte igång var nog nästan större. Giljotinen är avskaffad på de flesta håll och det kan man ju glädjas åt, och de flesta har också glömt det där med frihet, jämlikhet och broderskap och det tycker jag är lite sorgligt, men kamerorna blir bara fler och fler och det är trevligt.

Jag passar på att visa några bilder från din tid, tagna från en modern Encyklopedi, ifall det är någon som tjuvläser.

Med Vänlig Hälsning

Urban Anjar

PS, sa jag att man numera skickar bilder via elektriska ledningar på några sekunder. Jag kan till exempel skriva ‘Paris’, klicka på ‘bilder’ och se massor med bilder från Paris och de kommer inte med båt eller hästskjuts på några veckor utan de kommer nästan innan du hunnit blinka, där kommer Google, som jag nämnde in i bilden. DS