Kom hem med höjdarbilder

Du behöver både liggande och stående bilder därför att de passar in olika bra på olika ställen. Visar du dina bilder som fullskärmsbilder på datorn funkar liggande bilder bäst, men i många andra sammanhang funkar ”höjdarbilderna” bättre. Titta i en tidning, vilken som helst, så är det en blandning mellan stående och liggande bilder. Ofta styrs valet av att man måste få ihop layouten så att sidan ser vettig ut.

Annars är det ju också så att olika motiv ”vill” vara stående och andra funkar bättre som liggande. På engelska kallas formaten ofta portrait och landscape och det säger en del. Plåtar du landskap eller för all del malmtåg är det oftast enklast att få till bilden liggande. Är motivet en person, eller ett fyrtorn funkar ofta stående format bättre.

Men du vet ju aldrig riktigt hur bilden kan komma till användning, så det är bäst att komma hem med båda varianterna oavsett vad man plåtar. I dag gav jag mig dock straffkommendering. Efter att ha konstaterat att jag nästan bara tagit liggande bilder på sista tiden var dagens fototema att ta stående bilder.

Här i bloggen kan det ju vara en fördel med stående format eftersom man då får rum med lite större bilder. Bredden är begränsad till 500 pixel, men höjden finns det ingen begränsning på.

Innan jag kom ut. Kameran riggad i position för stående bilder. Observera trådutlösaren.

Den här vyn har du sett någon variant på tidigare. Observera lodjuret nere till höger.

En dörr och en trappa är ett motiv som ”vill” vara på högkant. Capellagården

Någon som vet vad gräset heter? Capellagårdens trädgård

Växterna till nästa vår? Capellagårdens trädgård.

Gå nu ut och ta höjdarbilder allihopa!

Annonser