MUP ger skarpare bilder!

Vi har ju snackat lite om stativ och trådutlösare och också om hur man kollar upp gluggarna. Det finns emellertid en sak till som bidrar till skarpa bilder och då kommer vi tillbaka till det där med vibrationer.

Har du en systemkamera har den antagligen en inbyggd spegel som kastar bilden till sökaren när du siktar och som sedan fälls upp för att ljuset ska träffa kamerans detektor precis när bilden tas. Den vanligaste typen av systemkamera kallas ju också enögd spegelreflexkamera. De här spegelrörelserna bidrar till vibrationer och därmed till suddigare bilder.

Det finns ett botemedel och det är att fälla upp spegeln någon sekund innan bilden tas. Det här kan gå till lite olika med olika kameror. På min finns det en inställning som heter MUP (Mirror up), som gör att man får trycka två gånger på trådutlösaren för att ta en bild. Den första gången fälls spegeln upp, sen väntar man några sekunder och knäpper själva kortet genom att trycka igen.

Det här är förstås inget som funkar för snabba actionbilder, men plåtar man landskap och liknade har man sällan brådis. Över huvud taget funkar plåtandet med stativ väldigt bra med manuella inställningar och ett lite mer långsamt, noggrant och tankfullt plåtande, som jag börjar gilla.

Annonser