”Vi vill ha en lokal”

Om jag lyckas hålla räkningen är nu fyra anhållna och ytterligare fem häktade i samband med branden i Berga Centrum. Det verkar också som att Press Enter News Agency har prickat in brottsrubriceringen grov mordbrand rätt.

Foto: Sigrid Lissel Isaksson

Någonstans i periferin dyker det upp ungdomar som menar att ”om vi bara hade en lokal skulle bränderna upphöra”. Ett elda upp köpcentra är inte en kampmetod som är acceptabel i en demokrati. Det är mot lagen och dessutom är det ineffektivt eftersom det bara gör folk förbannade. Ska man få igenom sina idéer måste man få många att tycka att de är bra. Så funkar en demokrati.

Jag återkommer till tips om demokratiska metoder att kämpa för sina idéer, men först måste ni kanske fila på själva budskapet. Jag är övertygad om att det i Berga finns gott om fina ungdomar, som inte eldar köpcentra, kanske behöver ni en lokal, men kommunen har också annat att lägga pengar på, som skolor och åldringsvård.

Från Berga är det inte långt till en fritidsgård. I söder finns Funkabo och i norr Nova det tar inte många minuter på cykel till någon av dessa. Dessutom finns det sportanläggningar, ställen där man kan skapa musik, och en hel del annat om man är beredd att cykla några minuter till eller ta bussen. Därutöver finns utbudet från föreningslivet liksom kommersiella cafén och liknande där många ungdomar samlas.  En lokal i Berga bör därför erbjuda något unikt som kompletterar det övriga utbudet, annars tror jag skattebetalarna kan vara svåra att övertyga.

Behöver ni verkligen en lokal måste ni sätta er ner och måla upp en bild av hur den ska se ut och fungera och vad den ska rymma för slags aktiviteter. Gör läxan noga! Åk runt på andra fritidsgårdar, besök föreningar, diskutera med studieförbund. Kolla in idrottsanläggninar och beök Monokrom och se sedan till att skapa något eget. Dela upp jobbet. Skriv och rita!

Har ni kommit så långt har ni en grupp, men den måste också ha ett namn. Kanske väljer ni en styrelse, men ofta räcker det med en kontaktperson som folk kan ringa eller maila till om de vill vara med. Träffas regelbundet, ni har ju ingen lokal, men ni får säkert vara nånstans på skolan, på bibblan, hos någon förening eller på något fik, annars får ni turas om att vara hos varandra. Ni kan också behöva en plattform alltså några meningar som talar om vad ni vill åstadkomma och hur. Ni kan behöva vakta dörren både mot både ligister och rasister om jag säger så, men med en bra plattform löser det sig.

Ni ska ju jobba enligt demokratins spelregler, så en tidig sak att bestämma är att ni tar avstånd från mordbränder skadegörelse och annan kriminalitet. Utan ett sådant avståndstagande är ni nog rökta redan från början.

Sen har ni två saker att göra, att få gruppen att växa och att påverka politikerna. Så där lite vid sidan om måste ni också påverka alla med rösträtt, alla mammor, pappor, murare, lärare, snabbköpskassörskor och poliser.

Ni måste berätta om det ni gör och det ni står för. På min tid gjorde man det med affischer och flygblad, men numera funkar kanske bloggar, twitter och Facebook lika bra?

Ni måste ut och snacka med folk och ”sälja” ert budskap. Passa på att samla in namn, för en namnlista med många namn sätter tryck på politikerna.

På ett tidigt stadium bör ni kontakta kommunen via brev. Säkrast är ett riktigt brev på papper, i kuvert och med frimärke. Ni kan skicka frågor till kommunen och lämna ett så kallat medborgarförslag.

Så blir det dags att snacka med politikerna. Kanske är det lugnast att börja med att snacka med ”småpolitikerna” i ungdomsförbunden, men ganska snabbt bör ni försöka få ett möte med kommunalråden som är ”högsta hönsen” på gödselstacken. Passa på att överlämna namnlistorna.

Tidningar och lokalradio kan vara till god hjälp. Skriv pressmeddelanden om det ni gör. Ett pressmeddelande ser ut ungefär som vilken tidningsartikel som helst. Lata murvlar klipper och klistrar men de mer ambitiösa ringer upp och intervjuar, så glöm inte namn och telefonnummer! Ni kan också kalla till presskonferens. Bjud på saft och kex och berätta om vad ni har på gång. Dela gärna ut något färdigskrivet material.

Känner ni att ni har starkt stöd och vill sätta lite extra press på politikerna ordnar ni en demonstration. Gå till polisstationen och fixa demonstrationstillstånd. Sprid tid och plats för samling i god tid.  Måla plakat och banderoller. Utse demonstrationsvakter som ser till att allt går lugnt och fredligt till och som ser till att korkade bilister inte bryter demonstrationståget vilket är olagligt. Gå fyra och fyra. Demonstrationståg går på gatan, så bilar och bussar får maka på sig. Ropa slagord som ni delat ut på lappar till deltagarna. Avsluta på Stortorget med att någon håller tal och att ni antar en resolution. Det är bra att ha någon sorts ljudanläggning eller i alla fall en megafon så att talen och resolutionen hörs.

Har ni inte fått som ni vill är det bara göra om alltihopa igen och igen. Demokrati kräver tålamod, men jag vet att det här fungerar!

Annonser

One thought on “”Vi vill ha en lokal”

Kommentarer inaktiverade.