Dennis Ritchie dog häromdagen, men vem var han?

Dennis Ritchie var mannen bakom operativsystemet Unix och programspråket C, det säger kanske inte så mycket, men säger jag iPhone, iPad, Android, Mac eller Linux har du säkert en susning. Alla bygger de på idéerna från Unix.

Unix var också operatvsystemet som la grunden till Internet. Det var mellan Unixmaskiner man skickade e-post, tankade filer med FTP,  och så småningom började dela ut webbsidor.

Unix kom till för ungefär fyrtio år sedan och har sedan knoppat av sig i olika varianter för olika typer av datorer från små pytteburkar till gigantiska superdatorer.

Har någon gjort något spännande med datorer, från rymdfärder till datoranimerade filmer har Unix funnits med i bilden. Mer sällan har det använts till trist byråkrati.

Unix var i början ganska fritt och öppet,  inte som dagens fria mjukvara, men bra nära men efter hand blev det mer pengar och mer hemlighetsmakeri. Det ledde fram till projekt som GNU och Linux som återskapade Unix ännu friare.

Själv sitter jag och uppdaterar till Ubuntu 11.10, som kom idag. Ubuntu är en lättanvänd Linux som du kör på en vanlig PC-dator och tankar ner alldeles gratis inklusive ordbehandlare och rubbet. Medan jag installerar går en tacksamhetens tanke till Ritchie som gjorde allt möjligt och förändrade världen.