Men hur mycket ljus är lagom?

Jag har varit inne på det där att bländare och tid påverkar hur mycket ljus man släpper in till kretsarna inne i kameran. Men hur mycket ljus är lagom?

— Det beror på…

— Det är väl inget svar. Jag vill veta!

— Jomen, det hänger på årstid och tiden på dagen, breddgrad  och molntäcket och…

Det finns en tumregel ”sunny sixteen” som säger att en solig sommardag, mitt på dagen kan du ställa tiden på samma som ISO-värdet och bländaren på 16. Ärligt talat har jag aldrig testat för även mina ”ångkameror” har haft någon form av inbyggd exponeringsmätare. Det har givetvis även dagens jätteautomatiska kameror.

Men det är inte helt simpelt att mäta ljus och hur man än bär sig åt finns det en risk att man mäter fel, i alla fall om man inte tänker en aning och har lite koll på hur mätningen går till:

Har man ett ”normalt motiv” som reflekterar 18% av ljuset är det bara att slå på automatiken och lita på sin mätare. Det stämmer nog rätt bra på en frisk gräsmatta eller en torr sliten asfaltväg. Men förmodligen vill du ibland plåta andra saker såsom en ensam skidåkare på en snöig snösluttning eller en svartklädd artist på en svart scen. Får automatiken råda kommer både snösluttningen och artisten att se ut som en torr asfaltväg och hur kul är det? Ungefär lika kul som väggen nedan.

Här har automatiken fått råda och den har tolkat den vitkalkade väggen som det ”normala grå” i bilden. Fönstret och den rödmålade väggen har däremot blivit underexponerade.

Här har jag låtit träväggen styra exponeringen och det blev betydligt bättre, men kanske aningen för ljust. Jag tycker ändå att även de olika nyanserna av ”vitt” i den murade väggens textur fortfarande går fram rätt bra.

Det finns förstås en del knep, dem kommer vi in på längre fram.

 

Tycker du om den här fotoskolan? Hjälp mig i så fall att sprida den. Länka och gilla på Facebook, Twittra om den. Länka från din blogg! Det blir roligare att skriva om många läser!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

En tanke på “Men hur mycket ljus är lagom?

  1. Pingback: Exponera (mera) rätt! « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.