Reflektioner om ljuset

Vi diskuterade fotografering utifrån den där kamerasimulatorn jag länkade till…

— Men om jag redan har lägsta möjliga ISO och vill ha stor bländaröppning för att städa upp bakgrunden och lägga koncentrationen på huvudmotivet och samtidigt vill ha en lite längre slutartid så att inte den där snurran fryses utan det syns att den snurrar.

Prova kamerasimulatorn!

Det finns möjliga lösningar, man kan ha ett gråfilter som tar bort en del ljus eller man kanske kan fixa det korta skärpedjupet genom att öka bränviddden — zooma in eller byta till ett teleobjektiv. Som vi såg igår får vi också kortare skärpedjup om vi går närmare.

Det där med att gå närmare är över huvud taget ett recept på bättre bilder. Någon berömd fotograf sa ungefär att ”är dina bilder inte bra nog har du inte gått tillräckligt nära”. (Är det nån som kan komma på vem och den exakta formuleringen?)

Men jag skulle nog vilja vända på resonemanget lite. En sommardag med strålande sol från en klarblå himmel ger inget vidare fotoljus. Mängden ljus är inte det stora problemet, men allt ljus kommer från ett ställe och skuggorna blir stenhårda. Dessutom kisar folk i det starka ljuset. Okej, barn med slät hud blir rätt okej ändå, men plåtar du någon med lite rynkor och dubbelhakor är ljuset definitivt inte smickrande.

Ät glass, drick öl, njut av livet men slappna av och räkna inte med att ta ditt livs bild en sån dag. Det går att få okej semesterbilder förstås, men de fantastiska bilderna tar du någon annan gång, när ljuset är bättre.

Morgnar, kvällar, gråväder, eller i alla fall lite lätta moln på himlen gör det lättare och roligare att plåta.  Spar dina stora ambitioner till sådana tillfällen. Det kan till och med bli skojiga bilder i regn — skydda kameran bara och efter regnet kan ljuset vara alldeles magiskt.

Leta efter det magiska ljuset

Tycker du om den här fotoskolan? Hjälp mig i så fall att sprida den. Länka och gilla på Facebook, Twittra om den. Länka från din blogg! Det blir roligare att skriva om många läser!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,