Slutartider för idoiter

Vi kom ju överens om i ett tidigare avsnitt av kamerateknik för idoiter att det är avgörande för bildresultaten är att du låter kameran släppa in lagom mycket ljus. Vi har sett att bländaren kan användas för att reglera mängden ljus. Ett annat sätt är att anpassa den tid då ljuset kommer in till den elektronik inne i kameran som ska registrera bilden.

Kameran har en speciell mekanism för detta som kallas slutare. Ofta fungerar den som en dubbel skjutdörr, där först den ena delen skjuts åt sidan så att ljuset kommer in varefter nästa dörr kommer efter för att stänga till. Detta brukar kallas ridåslutare.

Den tid som slutaren hålls öppen kallas slutartid. Oftast jobbar vi med jättekorta tider, långt under en sekund. De tal vi ser i kamerans display som beskriver slutartiden brukar dock vara heltal och exempelvis slutartiden 60 betecknar egentligen 1/60 s alltså en sextionddedel av en sekund. Slutartiden 1000 är alltså en tusendels sekund (1/1000 s). Man hoppar alltså över ettan och bråksstrecket.

Vi får alltså ”baklängessiffror” även här. Slutartiden 60 är ju betydligt längre än slutartiden 1000. Stegen på skalan brukar precis som med bländaren vara så att ett steg innebär en halvering eller fördubbling av mängden insläppt ljus.

Det finns slutartider längre än sekunden också. På min kamera betecknas de 1″, 2″, 4″ osv. Alltså en sekund, två sekunder, fyra sekunder.

Så långt det matematiska.

Påverkar bilden

Även slutartiden påverkar bilden. Är tiden lång kan två saker tänkas hända. Du som fotograf lyckas inte hålla kameran stilla nog och då blir det ”skakningsoskärpa” eller också hinner motivet flytta på sig vilket vi kallar ”rörelseoskärpa”. Vi börjar med motivets rörelser:

Här har exponeringstiden varit 1/10 sekund (10 på kamerans display) och man ser tydligt vattnets rörelse i fontänen.

Här har rörelsen ”frysts” av en kort slutartid, 1/1000 (1000 på displayen).

Jag kan inte påstå att det ser riktigt naturligt ut när sprutande vatten fryses till is eller stelnat glas. Svävande vattendroppar tycks strida mot tyngdlagen. Men det finns gott om  tillfällen då det är en god idé att ”frysa” motivets rörelser med en riktigt kort slutartid.

Skakningsoskärpa

Oskärpa på grund av att du inte lyckats hålla kameran stilla brukar börja bli riktigt besvärande när slutartiden är längre än bränvidden. Det vill säga ett 35 millimetersobjektiv bör du klara slutartider på 1/30 s  (30) och kortare. Med ett tele på 300mm bör du helst ha slutartider på 1/250 seller rent av 1/500 s  (250 resp 500).

En del objektiv har inbyggda funktioner för att reducera skakningsoskärpa. Det uppges möjliggöra tre-fyra steg längre slutartider.

Stativ

Många proffs talar sig varma för stativ och trådutlösare. Själv har jag inte varit riktigt kompis med mitt stativ och jag har ingen trådutlösare som passar den nya kameran, men jag börjar falla till föga. Det får nog bli lite investeringar därvidlag. Att ett stadigt stativ är klumpigt att släpa på får man bara finns sig i. Ska bilderna bli fina får man lida pin.

Tycker du om den här fotoskolan? Hjälp mig i så fall att sprida den. Länka och gilla på Facebook, Twittra om den. Länka från din blogg! Det blir roligare att skriva om många läser!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 tankar om “Slutartider för idoiter

  1. Pingback: Få se nu, bländare, slutartid och ISO — hur hänger de ihop? « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.