ISO för idoiter — eller varför ser mina bilder ut som grynvälling?

Redan de gamla ångkamerorna hade en ISO-inställning eller som det oftare hette DIN och ASA, men det är saksamma. På ångkamerorna ändrade man bara på den inställningen när man hade bytt filmtyp och satt in en mer eller mindre ljuskänslig film. Man kunde i alla fall i teorin använda olika filmkänslighet vid olika tillfällen, men det var nog få som brydde sig utan en 36-bildersrulle fick räcka från midsommar till jul oavsett om man plåtade på soliga stränder eller en regntung dag i svampskogen.

Föregångarna till ISO hette DIN och ASA

På moderna digitalkameror kan man ändra ljuskänsligheten från bild till bild om man så vill, men det har sitt pris att skruva upp känsligheten. Bilderna blir gryniga och mindre detaljrika. Man brukar kalla detta för ”brus”. Ärligt talat var det lite av samma förr. Satte man i en ljuskänslig film i kameran var den inte bara dyrare. Bilderna blev också korniga.

Brus i digital bild. 1600 ISO på en äldre billig digital systemkamera. Den kamerans maxvärde.

Storleken har betydelse

Som du vet är inte världen riktigt rättvis och det gäller i hög grad kopplingen mellan högt ISO och gryniga bilder. Den här effekten är klart mycket värre på gamla eller  billiga kameror och mindre besvärande på många nya och dyra kameror. Likaså finns det en koppling mellan storleken på den krets som registrerar bilden och mängden brus. Därför har ofta mobilkameror väldigt mycket brus, kompaktkameror är lite bättre, systemkameror ännu bättre och proffskameror i prisklass som en hygglig begagnad bil bäst.

Men du klarar dig förmodligen riktigt bra med den kamera du har om du bara ger faderittan i att skruva upp ISO-talet till astronomiska nivåer i tid och otid.

Skalan

ISO-skalan brukar se ut ungefär så här 200, 400, 800, 1600, 3200. Här har vi äntligen en rättvänd skala och 200 är den minst ljuskänsliga av de uppräknade och den som ger minst brus. 3200 ger mest ljuskänslighet och också grynigast bilder. 400 ISO är dubbelt så ljuskänsligt som 200 osv.  Minsta och största värdet varierar förstås.

Lättare sagt än gjort

Nu är det förstås så att det kan vara lättare sagt en gjort. Du står där med kameran och fast du kör med full bländaröppning får du inte slutartider som gör att du har en chans att hålla kameraeländet stilla.

Samma bild som ovan men nu nerskalad, så att hela kom med. En tidig morgon med svagt gryningsljus.

Jag vet och har fuskat med det här många gånger och hellre komma hem med lite grynig bilder än inga bilder alls. Det är i alla fall min devis.

Alternativ

Vad kan man annars göra?

  • Mera ljus är en väg. Blixt är ju en klassiker… jag återkommer med lite blixtsnack i ett senare avsnitt.
  • Vill man plåta i befintligt ljus kanske man ändå kan bättre på det genom att tända någon lampa till, dra ifrån en gardin, kanske be någon hålla upp något som reflekterar tillbaks lite av det förspillda ljuset. Det finns reflexskärmar att köpa, annars får man ”taga vad man haver”.
  • Använder man stativ kan man å andra sidan köra med betydligt längre slutartider, i alla fall om motivet håller sig stilla.
  • Ljusstarkare optik kan också vara en väg. Med det menar man objektiv som har en större maximal bländaröppning. Många kitobjektiv kan ha så liten maxbländare som 5,6 i vissa lägen men det rätt finns några överkomliga objektiv som klarar 1,8 och ännu större öppning. Å andra sidan kan man få ge en förmögenhet för ett tele som klarar modesta 2,8 — för att inte tala om hur man får slita på gymmet för att orka bära det.

Du gör som du vill!

Nåväl, det är din kamera och dina bilder, så du gör förstås som du vill.

Samma kamera och ISO som ovan men nu en sen kväll. Håkan Hellström på Hultsfred -08

Även här syns bruset om man tittar på bilden i rätt storlek.

Testa hur bra eller dåligt just din kamera klarar det här — och fundera på hur stort problem du tycker att bruset är. Men vi kan väl i alla fall komma överens om att dra ner ISO till lägsta värdet när solen står högt på himlen och det är gott om ljus.

Men tror du jag kunde ha använt stativ till bilderna på Håkan? Tycker du att bruset stör? Vad skulle du ha gjort?

 

 

Tycker du om den här fotoskolan? Hjälp mig i så fall att sprida den. Länka och gilla på Facebook, Twittra om den. Länka från din blogg! Det blir roligare att skriva om många läser!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

En tanke på “ISO för idoiter — eller varför ser mina bilder ut som grynvälling?

  1. Pingback: Få se nu, bländare, slutartid och ISO — hur hänger de ihop? « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.