Bländare för idoiter

Jag lovade igår att Kamerateknik för idoiter skulle förklara det här med bländare till att börja med. Men först måste man fråga sig — varför bry sig? För att besvara den frågan tog jag kameran, satte den på stativ, gick utanför dörren och tog samma bild två gånger men med helt olika bländare.

Klicka på bilderna så blir de större.

Här har vi fått ett ganska kort skärpedjup. Busken till vänster är riktigt oskarp och tittar man noga på bakgrunden är den inte tokskarp den heller. Det som gjort detta är bländaren.

Här har jag ställt in bländaren annorlunda och fått ett långt skärpedjup.

Det är inte så att det ena eller andra per definition alltid är bra. Ett kort skärpedjup kan användas för att koncentrera tittarens uppmärksamhet på det viktiga i bilden utan att för den sakens skull helt utelämna miljön. Ett långt skärpedjup kan vara önskvärt för att exempelvis alla vid bordet på festen ska bli skarpa. Det finns annat som påverkar skärpedjupet, men just när vi talar om dessa två bilder är det bara bländaren.

Vad är då den magiska bländaren?

Bländaren är ett hål inne i objektivet som man kan ändra storlek på från pyttelitet till lika stort som objektivets insida. Rent tekniskt består den av ett gäng tunna plåtskivor som kan vridas på ett listigt sätt.

Pytteliten öppning. Objektivets minsta bländare. Bländare 22

Full öppning, största möjliga bländare, på detta objektiv bländare 2,5

Bländarskalan

Här blir det lite snurrigt och förvirrat. Bländarskalan är lite backochfram. 2,5 är ju ett mycket mindre tal än 22, men Bländare 2,5 är mycket större än Bländare 22. Det finns förstås en matematisk förklaring, men den skippar vi. I stället får vi acceptera att det här är lite baklänges.

Äldre objektiv har ofta en bländarring utanpå, men med nyare objektiv får man finna sig i att ställa in bländaren med kamerans reglage och titta i någon display eller i sökaren för att veta vilken bländare man har ställt in. Kolla kamerans bruksanvisning! Har du slarvat bort den finns den säkert att ladda ner på kameramärkets hemsida.

Här har vi ett gammalt objektiv med bländarinställning utanpå. 2,8 är största öppningen på det här objektivet. Bländar du ner till bländere 4 så innebär det att du släpper in hälften så mycket ljus. Bländare 5,6 ger hälften så mycket ljus som bländare 4 osv. Minsta öppningen är bländare 22. Men bländaren påverkar inte bara hur mycket ljus man släpper in — då hade vi ju kunnat överlåta den på automatiken.

Bländaren och skärpedjupet

En stor bländaröppning, till exempel bländare 2,8 ger ett kort skärpedjup. Bilden blir suddig framför och bakom själva motivet — eller snarare framför eller bakom den punkt du fokuserat på.

En liten bländaröppning ger ett långt skärpedjup, ex bländare 22, i många fall blir det skärpa i hela bilden, men det finns som jag sa fler saker som påverkar.

Som sagt, maximal skärpa är inte allt. Många gånger är det minst lika intressant att leta efter den vackra oskärpan.

Bländaren och objektivets skärpa

Många objektiv, kanske framför allt de som vi vanliga dödliga har råd med, gör inte sitt bästa förrän man har bländat ner dem ett par – tre steg. Sätt kameran på ett stativ och fota en tegelvägg med olika bländare och jämför sedan hemma vid datorn för att hitta bländaren där din ”glugg” är i toppform. Eller, om du inte gitter — satsa på två steg.

Tycker du om den här fotoskolan? Hjälp mig i så fall att sprida den. Länka och gilla på Facebook, Twittra om den. Länka från din blogg! Det blir roligare att skriva om många läser!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser