Sover Bildt?

14.09 Libanon är det senaste landet som har erkänt Nationella övergångsrådet (NTC) som Libyens legitima regering. Hittills har drygt 40 länder gjort samma sak, dock inte Sverige.

Följande länder har nu erkänt Nationella övergångsrådet: Albanien, Australien, Bahrain, Belgien, Bulgarien, Danmark, Egypten, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Gambia, Grekland, Irak, Italien, Japan, Jordanien, Kanada, Kroatien, Kuwait, Lettland, Libanon, Luxemburg, Maldiverna, Malta, Montenegro, Marocco, Nederländerna, Nigeria, Palestinska myndigheten, Panama, Portugal, Qatar, Senegal, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tunisien, Turkiet, USA och Österrike.

Redan i mars beslutade NTC att bilda en tillfällig regering.

DN.se

Varför är inte Sverige med på listan? Sover Bildt eller har han dubbla lojaliteter. Om jag fattat rätt har Lundin Oil affärer med Ghaddafi…

02.54 Nicaragua erbjuder Muammar Khaddafi politisk asyl, trots att inte någon förfrågan har kommit, sade en rådgivare till presidenten på tisdagen.

– Om någon ber om asyl kommer vi att ge ett positivt svar eftersom människor från Nicaragua fick asyl när folk mördades under Somoza-diktaturen, sade Bayardo Arce, president Daniel Ortegas ekonomiske rådgivare.

Lokala medier har spekulerat i om Khaddafi överväger exil i Nicaragua eftersom Ortega uttryckt stöd för den libyske ledaren och nyligen kallat honom bror och vän.

DN.se

Ortegas stöd för Ghaddafi är vämjeligt, men om Ghaddafi kunde förmås försvinna utomlands skulle det onekligen lösa en del problem för Libyen. Visserligen borde rättvisa skipas — men det blir lätt slarvigt, hatiskt och orätt i en upphetsad situation som denna och det vore inget bra prejudikat för ett nytt Libyen.

Viktigare just nu är att få slut på striderna, få mat på borden, få sjukhusen att fungera, få igång oljeindustrin och därmed ekonomin och att bygga upp en demokrati och en fungerande stat utan Ghaddafi och hans hejdukar.

Annonser