Näringsliv mot forskning

Jag läser i DN (hittar det inte i nätupplagan) att Sjöfartsverket håller isbrytaren Oden hemma efter påtryckningar från näringslivet. Man tar sig för pannan. Fartyget har annars gjort sig bemärkt i polar- och klimatforskningssammanhang och behövs vid Antarktis.

Oden behövs i Antarktis, det har bland andra Hillary Clinton uttryckt i ett brev till Carl Bildt och om Oden uteblir hotas forskningen vid amerikanska McMurdo. Det ser inte bra ut för Sveriges internationella rykte i klimat- och forskningssammanhang.

Nåväl, Sjöfartsverket är kanske inte rätt instans att ansvara för Sveriges internationella rykte eller värdera vilken forskning som är viktig. De ska hålla farlederna öppna och hålla reda på var grunden finns.

Överlåt den forskningsanpassade Oden till Polarforskningssekretariatet, Naturvetenskapliga forskningsrådet eller någon annan, mera lämplig instans och ge Sjöfartsverket pengar att köpa in en helt vanlig, icke forskningsanpassad isbrytare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Intressant?

Annonser

6 thoughts on “Näringsliv mot forskning

 1. Kan minnas helt fel nu men jag tror att det kan vara så att isbrytarna även har uppdrag att nödbogsera vid olycka för att undvika naturkatastrof (Kustbevakningens nya stora båtar och med bestättning klarar det inte själva än). Och i det läget kan det vara så att de inte vill släppa iväg dem för att inte riskera problem om det händer ngt på hemmafronten.

  Men hurvida de kan skicka Oden och behålla andra båtar hemma med bibehållen kapacitet eller om det är ngt helt annat som ligger bakom vet jag självklart inte.

  Det stod inte ngt om varför ”näringslivet” inte ville släppa iväg dem eller det det var en normal journalistisk insats där man ingentligen inte får reda på någonting alls?

 2. Bra beslut. Vi hade fartyg som frös fast i vintern som var och låg back på isbrytare. Speciellt den starka Oden som hade behövts då. Där har du näringslivets koppling till det hela. Det är liksom inte nöjesbåtar som trafikerar våra kuster på vintern. Det fraktas gods till och från våra industrier bland annat.
  Sjöfartsverket är rätt instans att avgöra frågan om vi behöver ha alla våra isbrytare eller inte.

  Att Clinton gnäller är en gåta. Om USA tar en paus i sin krigföring några timmar kan de bygga en egen motsvarande isbrytare för de pengarna.

  • Och det är inte direkt nöjesforskning som pågår i Antarktis. Vore det inte bättre att kräva att USA skickar en bra ersättare till Oden som får bryta i Östersjön om det bedöms behövas medan Oden kan utnyttjas till dess fulla potential i Antarktis? Kan USA inte skicka en ersättare finns det naturligtvis en helt annan grund för att diskutera hur intresserade de är och hur unikt arbete Oden utför.

 3. Hmm. Intressanta länkar. Ja om det nu de senaste åren blivit extrautrustat för forskning, har pågående forskningsprojekt och även ger mer vinst att hyra ut henne än att låta henne gå hemma så låter det helt knasigt att hålla henne hemma. Intressant statistik ang isvintrar också. Ska bli intressant att se hur det blir i vinter.

Kommentarer inaktiverade.