Fästingar är INTE insekter

Sommaren är här och med den tidningarnas årliga artiklar om getingar, mygg, fästingar och andra sommarplågor. Jag noterar att flera blad envisas med att påstå att fästingar är insekter. Det är de inte. De är spindeldjur. Det här kan vilken amatör som helst lätt konstatera, det är bara att räkna benen — alltså inte de egna utan djurets. Insekter har sex ben och spindeldjur har åtta.

Tvivlar man på sin räkneförmåga kan man ju alltid slå upp ordet ”fästing” någonstans. Har man inget uppslagsverk, eller tycker att de är för jobbiga har man ju alltid wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4stingar

Nu säger säger säkert nån att jag bara märker ord och att skillnaderna är marginella. Det är inte riktigt sant. Skillnaden mellan insekter och spindeldjur är rätt stor, men vi måste kanske flytta skillnaden lite närmare oss själva för att förstå:

Den som inte kan skilja godtycklig tidningsmurvel från en chimpans behöver kanske inte klandras. Här talar vi om ett verkligt nära släktskap. (Ja, undertecknad är förstås lika nära släkt med chimpansen i fråga. ) Skillnaden mellan en fästing och exempelvis en geting (som är en insekt) är lika stor som mellan sagda murvel och låt oss säga en ål eller för all del den utdöda dinosaurien Tyrrannosaurius rex.

Kan man inte vid en hastig blick i spegeln skilja sig själv från en ål eller en T rex bör man kanske inte skriva några artiklar den dagen. Samma sak om man inte kan räkna till åtta.

Insekter och Spindeldjur är två olika klasser under stammen leddjur.  Benfiskar (exempelvis ål) , kräldjur (dit dinosaurien hör)  och däggdjur (dit murvlar och bloggare hör)  är exempel på klasser i understammen ryggradsdjur. Vi snackar om det stora grovsorteringen av allt levande, inte om något finlir.

Men spelar det nån roll vad man kallar saker? Jag vill hävda att det gör det. Skiljer man inte mellan kungen och statsministern, mellan kronor och euro, mellan stridsvagnar och formel 1-bilar eller mellan fotboll och ishockey blir det rätt meningslöst att försöka kommunicera med varandra. Helt klart blir det meningslöst att köpa några tidningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

One thought on “Fästingar är INTE insekter

  1. Pingback: Om nyttan med fästingar « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.