Fotoryggsäck — en designutmaning?

Fotoryggsäckar finns det många i handeln och på Fotosidan presenteras då och då nya produkter, men samtliga jag sett verkar vara felkonstruerade, eller kanske ska man säga, inte konstruerade för nordiska förhållanden.

Är man ute och plåtar en dag i den svenska naturen, behöver man förutom kamera och diverse tillbehör också matsäck, regnkläder och oftast också något extra värmeplagg när man sitter och väntar på Bilden eller pausar och dricker sitt kaffe och inmundigar sina prickigkorvmackor.

Utrymmet för kaffetermos matsäck och ylletröja brukar saknas i de flesta fotoryggsäckar. Måhända är de mer gjorda för varmt och stabilt klimat och omgivningar där det aldrig är långt till ett café eller en restaurang. Det lilla utrymme som finns för annat än fotogrejor brukar dessutom vara överst i säcken, fast att vi lärt oss att tunga prylar ska ligga överst.

Dessutom har erfarenheten och Murphy lärt mig att termosar, drickaburkar, vattenflaskor eller T-spritflaskor (om man tänker koka kaffet på plats) läcker  förr eller senare och att innehållet givetvis söker upp det som är dyrast och ömtåligast i packningen. Givetvis vill man ta gravitationen till hjälp för att skydda fotogrejorna. Vätska transporteras i botten eller ännu hellre i ett dränerat ytterfack.

Nu hör det till saken att de som gör fotoryggsäckar brukar vara bra på att göra fotoväskor och kanske inte har någon spetskompetens när det gäller ryggsäckar och friluftsliv.

Snart är det dags att ge sig ut i markerna och plåta, men vad ska man bära fotogrejorna i?

Nu är det kanske inte någon raketvetenskap att skapa ett utrymme som skyddar kameragrejorna och hindrar dem från att skava på varandra. Betydligt knepigare är det att bygga en rygga som gör att man klarar av att kånka på en massa tunga grejor hela dagen utan att knota. En hemlighet är ett bra midjebälte, som lägger det mesta av tyngden på höfterna.

Vi har ju ett antal företag i landet, som är duktiga på det här. Jag tänker på Fjällräven, Haglöfs och Klättermusen, men det finns kanske fler. De borde ta sig en funderare på oss som kånkar fotoutrustning ute i markerna. Vi är nog rätt många, kanske fler än de som ägnar sig åt klättring exempelvis — och klättersäckar är det inte svårt att hitta.

Grundkrav

 • Ett bra bärsystem
 • Plats för kaffetermos och en burk med mackor, ett par sockar, ett regnställ, en rejäl tröja, karta, kompass och lite förbandsartiklar, flora, fågelbok samt annat man kan behöva för att överleva och trivas en dag på fjället, i skogen eller på alvaret.
 • Plats för ett fullvuxet kamerahus med ett rejält tele monterat, några andra objektiv, ett rejält trebensstativ och diverse småprylar som filter, batterier, minneskort osv. Detta utrymme ska vara anpassningsbart inuti och väl skyddat mot väder och vind liksom mot mekanisk åverkan

Ytterligare önskemål

Naturligtvis kan man önska sig mer. Kanske vill man vara ute fler dagar, men vi kanske ändå sak inskränka oss till stugturer och liknande. Då behöver man också plats för…

 • Reselakan och lite hygienartiklar samt något ombyte.
 • Laddare till batterier osv och kanske ytterligare ett kamerahus
 • En mindre dator så att man kan kolla och redigera sina bilder på kvällen
 • Likaså är det bra om formatet klarar sig inom flygbolagens gränser för handbagage — man checkar inte in sina fotogrejor.

I huvudsak tänker jag på naturfotografens krav, men vi som plåtar lite av varje skulle nog uppskatta en sån här säck på resa, i storstaden och på musikfestival också, men det är inte vad man ska lägga för mycket uppmärksamhet på.

En dröm är om själva fotodelen kan kopplas loss och också användas som en vanlig fotoväska när man rör sig kortare sträckor och kan lämna övriga prylar en stund. Själv har jag ofta gjort just så att jag har proppat ner en vanlig fotoväska överst i en vanlig ryggsäck. Det är inte helt optimalt alla gånger, men bättre än många av de felkonstruerade.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 thoughts on “Fotoryggsäck — en designutmaning?

  • De har tänkt på mycket, helt klart, men fortfarande bär man de tunga fotuprylarna i botten och har vätska ovanför vilket är två big no no med mitt sätt att se på saken – eller har jag missat nåt?

   Modultänket med deras ICU gillar jag dock skarpt.

   • Termos med karbinhake och spänn fast den på utsidan? Om du annars skulle klara dig på vatten funkar det fint med en camelback. =)

Kommentarer inaktiverade.