Jävla amatör — eller?

– Jävla amatör! Utgjuter vi oss ibland när vi haft att göra med någon klåpare som klantat till saker och ting riktigt ordentligt.

Å andra sidan hörde jag någon säga ”Ska vi göra det här ordentligt eller ska vi anlita någon professionell?” Jag läste någonstans om en målare, som i sitt eget hus aldrig skulle ta sig för att måla med annat än rekorderliga traditionella färger, som linojefärg eller äggoljetempera, men som på jobbet av tidspress och andra orsaker använde sämre färger.

Analyserar vi ordet amatör, så kommer det från det franska amateur, som betyder älskare och ännu längre tillbaka från latinska ord med samma betydelse. Det är nog inte helt ovanligt att den som gör något av lust och kärlek också gör det riktigt väl. Inte heller är det helt otroligt att den som utför sin syssla bara för att få betalt, slarvar över den om det finns tillfälle  — eller tvingas slarva på grund av så kallade ”ekonomiska realiteter”.

Samtidigt har vi som amatörer råd att vara selektiva, det har man kanske inte så ofta om man ska försörja sig på en syssla. I alla fall om man inte är något sorts stjärna på det man gör.

Som ung drömde jag lite om att bli fotograf. Alltså en riktig proffsfotograf. Självklart skulle jag ta viktiga, avslöjade bilder som gjorde skillnad eller kanske tjusiga bilder som hamnade på omslaget på någon glättad tidskrift. Hade drömmen blivit verklighet hade jag väl suttit på någon landsortsblaska och plåtat nedbrunna villor och lokala politiker eller också hade det blivit passbilder, brudpar och skolfoton i långa banor och ärligt talat, hur kul hade det varit?

Som amatör slipper man skolfotona, i alla fall om man räknar bort bilder där de egna telningarna figurerar. Man kan välja motiv och fototillfällen efter sin egen lust och inspiration och det är ju kanske inte så fel.

Sen kan man ju undra lite var gränsen går. Jag har till exempel plåtat med systemkamera i snart fyrtio år. Jag har undervisat i foto och mörkrumsteknik och givetvis läst en hel massa och gått på kurs. Det har också hänt att jag sålt bilder och att jag plåtat bilder som vi använder på jobbet. En gång i tiden lyckades jag till och med få igenom skatteavdrag för min fotoutrustning — fast då hade jag väl en väääldigt modest inkomst, så skattmasen tyckte väl synd om mig.  Ändå räknar jag mig helt klart som amatör. Nå, Nikon kallar mig Nikon Professional User, men det handlar nog mer om att de vill fjäska med en bra kund än vad det säger om mina bilder.

Gränsen mellan amatör och proffs är nog i många fall ett gungfly. Många gör nog som målaren ovan. Gör som det förväntas av en på jobbet och gör det som man känner är rätt, riktigt och viktigt på fritiden. Det blir lite knepigt, kan jag tycka.

Ser vi på det där med mjukvara till datorer, så har mycket av det bästa skapats av amatörer, eller kanske snarare proffs som gör det de verkligen vill på fritiden. Nåväl allteftersom de stora företagen insett att öppen källkod har framtiden för sig, jobbar allt fler med det på betald arbetstid hos välkända företag. Företag som satsat på öppen kod vittnar också om vad det betytt för personalens arbetstillfredsställelse.

Kanske skulle ett och annat bli bättre om vi fick släppa fram mer av amatören i oss. Tänk bara om alla längtade till morgondagen, då det äntligen är måndag och man får börja jobba… I alla fall kanske vi kan utgjuta oss över klåpare och klantarslen och låta amatörerna slippa de fula tillmälen de inte alltid förtjänar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 tankar om “Jävla amatör — eller?

  1. Fotografen som använder sin skicklighet och erfarenhet för att skolfotot ska bli så bra och minnesvärt som möjligt är kallar jag för professionell. Fotografen som hellre vill fota något annat flyktigt ögonblick och därför bara använder en bråkdel av sin kompetens för skolfotot kallar jag möjligen för fotograf men inte för proffs.

    • Jag säger INTE att det är lätt att ta ett bra skolkort — att få tjugo till tretti ungar att se bra ut samtidigt och dessutom få ljus och skärpa att funka kräver en hel del.

      Jag säger bara att JAG personligen nog skulle ha tappat gnistan efter sisådär hundra klasser — och då är bara resten av landet kvar och sen alla andra yrkesverksamma år. Då föredrar jag nog att vara amatör.

Kommentarer inaktiverade.