Jag kan avslöja vad det där vita är

Här på Öland är det fina vita vintervägar

Tidningarna kör med krigsrubriker som om vi hade drabbats av någon form av naturkatastrof och regeringen varnar folk för att ge sig ut på resa. Vad är det nu som har hänt?

Det är vinter och har fallit snö och termometern har krupit en bra bit ner på minus. Jag kan avslöja att det är fullt normalt att det blir vinter i december, januari och februari på våra latituder. Problemet är väl det där med ”mannaminne”, som lär definieras som tiden mellan två snöfall i Skåne. Det var faktiskt vinter i fjol också.

Även om vi har flera mörkhyade på våra gator här än förr, så är det inte själva landet som har flyttat på sig. Det ligger kvar där det ligger och det är inte vid Medelhavet. Visserligen finns det ett fenomen som kallas kontinentaldrift, men det går väldigt långsamt. Du kan lugnt ta fram din gamla skolatlas och konstatera att Uppsala ligger ungefär lika nära Nordpolen som Kap Farvel på Grönland. Det stämde då och stämmer fortfarande.

Om vi sålunda är överens om att vinter, snö och kyla är ett normalt och regelbundet uppträdande fenomen; det var vinter i fjol, det är vinter i år och kommer rimligen också vara vinter nästa år. Då kan vi också komma överens om att det går att planera för att det ska bli vinter. Att det rent av är ens förbannade skyldighet att göra så.

Som medborgare är man i alla fall delvis skyldig att göra det. Exempelvis är det lag på att bilen ska ha vinterdäck om man tänker använda den mellan vissa datum. Jag ser inget konstigt eller orimligt i det. Möjligen skulle det också finnas motsvarande skyldighet att ha en snöspade och vidta en del andra förberedelser.

Men så har vi staten och i ledningen för denna regeringen. De har det yttersta ansvaret för att tågen går och att vägarna är farbara och de har det ansvaret året runt — även om det råkar vara vinter. Tycker du att de klarar av den saken något vidare?

Visst, de kan avreglera och privatisera, men de har likförbannat det yttersta ansvaret för att det funkar oavsett vem som gör själva jobbet. Vi snackar om landets blodomlopp, det måste bara funka och det måste få kosta. Materielen måste underhållas och det som inte håller måttet måste bytas ut. Det gäller att planera så att det finns tillräckligt med materiel och personal så att man klarar vinterförhållandena.

Jag trodde faktiskt att man hade lärt sig något förra vintern men i stället chansade man tydligen på att december, januari och februari nog inte skulle finnas i nästa almanacka. Nu står regeringen där med skägget i brevlådan och försöker skyffla över ansvaret på resenärerna. Skamlöst!

Det är dags att göra något. Tågupproret visar vägen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser