Folkhemmet som inte tål väder

Vi har fått ett samhälle som inte tål väder på halsen. Vi har väder här i landet.  På sommaren blir det ibland varmt och torrt, ibland åska och skyfall. På höstarna blåser det ofta, ibland riktigt hårt. Vintertid faller det snö och blir kallt. Ibland mycket snö och rejält kallt och på våren brukar snön smälta och vädret bli lite växlande. Det här hör till grundförutsättningarna i Sverige. Grundförutsättningar som gäller enskilda, företag och stat.

Jag har fått ett intryck av att samhället var bättre på att hantera väder och andra komplikationer förr. Jag har frågat äldre människor och exempelvis dagens tågförseningar var inget de minns från sin ungdom och då var ju krigsvintrarna väl så bistra och tillgången till maskiner och prognoser sämre. Kanske var det beredskapen inför ett hotande krig som också gjorde att också det rent civila trimmades.

Det gamla trådbundna telenätet hade gigantiska kraftreserver i form av ackumulatorer och dieselgeneratorer, men mobiltelefonen lägger av inom någon halvtimme efter ett strömavbrott. Ja, alltså själva telefonen klarar sig väl oftast längre, men nätet slutar fungera. Det utsätter människor för livsfara och borde vara straffbart, och jag snackar inte om böter.

Vi enskilda går inte fria heller. Varför rusa iväg och handla snöskyffel och varma kläder när snön redan faller. Sånt behöver man alltid och det kan lika väl inhandlas i god tid i september eller så. Och hur svårt kan det vara att ha mat för några dagar hemma — och då snackar jag inte om kyl- och frysvaror eftersom kylen och frysen kan gå sönder och är elberoende.

Ur broschyren Om kriget kommer . Har du ens de här prylarna hemma?

Jag tror att bolagiseringar, privatiseringar och avregleringar har en viss roll i det hela. Förr hade vi Statens Järnvägar och ett Televerk som ägdes av staten och hade ett tydligt ansvar att fungera jämt inte minst i krig och katastrofer. Nu har vi femtielva bolag vilkas enda uppgift är att ge avkastning på aktieägarnas kapital. Men det går att ställa krav också på privata företag att ta ett ansvar för beredskap för väder och ännu värre händelser.  Man kan ställa krav på tillgänglighet och punktlighet och utdöma viten eller dra in tillstånd om kraven inte uppfylls.

Kraftbolagen är, vad jag förstår, på god väg att efter stormarna Gudrun och Per att gräva ner ellledningarna också på landsbygden. Det är bra, men nu är det nog dags för liknande ”tänk” på många olika håll och i många olika verksamheter.

Men tryggheten börjar hemmavid. Hur lång tid klarar du dig utan ström, vatten och med igensnöade vägar? Själv funderar jag på att komplettera elspisen med en vedspis i köket. En sådan ger god värme och möjliggör matlagning även om strömmen gått.

Hur ser det ut i bilen? Finns det snöspade och förstärkningskläder ifall du blir stående? Kanske borde man också ha såg och yxa för att kunna ta tag i nedblåsta träd? Förbandsartiklar, givetvis. Ha gärna en mobil med men räkna med att den inte fungerar när den behövs som bäst.

Från det enskilda bör ju en hel del problem kunna lösas med grannsamverkan. I stället för att sitta i stugvärmen och vänta på snöplogen kan tio gubbar med varsin spade göra underverk.

Nästa steg är kanske ett mer organiserat samarbete. Till sjöss har vi Sjöräddningssällskapet, men det skulle kanske behövas något liknande på land. Alltså en frivilligorganisation övad, utbildad och utrustad för att göra insatser när det kärvar till sig.

Det känns som att vi nu har ett samhälle som vacklar för bara lite väder. Hur skulle det då stå pall vid krig eller riktiga katastrofer. Det är nog dags att fixa till det. Kanske är det angelägnare än skattesänkningar eller flådiga reformer. Det kommer att bli väder nästa år också och nästa år igen.

Kanske är det här den nya uppgiften för den just nu lite handfallna och förvirrade socialdemokratin. Man byggde en gång upp Folkhemmet. Nu är det dags att se till att det pallar när det blåser och snöar, för det klarar ju uppenbarligen inte den sittande regeringen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Folkhemmet som inte tål väder

 1. Det finns sådana grupper du efterfrågar.
  De heter ”frivilliga Resursgrupper”. de utbildas av Civilförsvarsförbundet (inte Civilförsvaret) och har avtal med kommunerna precis som deltidsbrandmän.
  Vissa FRG har bandvagnar, terrängfordon av olika slag och även akutgrupper.

  http://www.civil.se/#/kurser/FRG

  Nicklas Odh
  Självskyddsinstruktör Civilförsvarsförbundet VG-län.

  • Då finns kanske inget akut behov att starta nåt nytt, men ni är väl rätt anonyma. Jag menar om man utgår ifrån att folk missförstår namnet är det kanske dags att göra nåt…

   Jag ska kolla vad ni gör iaf!

   /U

Kommentarer inaktiverade.