Gräsklippare farligare än terrorister

Vi kan ju först konstatera att de terrorister vi hittills sett något av i Sverige är farligast för sig själva. Terrorismen har fått ett dödsoffer och det är förstås ett för mycket. En del människor är uppskrämda och det kan man förstå. Rädslor är ju inte alltid så förnuftsbaserade. Folk kan vara skiträdda för hajar i badkaret. Faktum är att det är mer rationellt att skrämma upp folk för gräsklippare än för terrorister.

Om vi ändå ska bedöma risken att dödas i terrordåd i Sverige får man förstås titta på statistiken och då finns det värre saker att vara skraj för. Socialstyrelsen har en statistikdatabas med bland annat dödsorsaker redovisade.

Mellan 1997 och 2008 dog det drygt nittitusen personer om året. De flesta dog förstås av sjukdomar och ålderdom och dem lämnar vi därhän och fokuserar i stället på ”ond bråd död”, som på byråkratiska heter V01-Y98 Yttre orsaker till sjukdom och död (skador och förgiftningar). Varje år skördas det fyra – fem tusen offer inom den kategorin.

Här är trafikoffer och självmord stora poster liksom olika typer av olyckor. Jag kan inte klart bryta ut arbetsplatsolyckor, men helt klart är det betydligt större risk att dö utav att jobba än att man skulle råka utför någon galen självmordsbombare. Det är i så fall betydligt större risk att man råkar ut för någon vanlig galning eller kriminell. Runt 100 personer per år dör av Övergrepp av annan person. Ungefär lika många dör av klant inom sjukvården.

Men för att komma i närheten av riskerna att drabbas av terroristdöden måste vi leta bland riktigt udda och ovanliga dödsorsaker:  I genomsnitt en och en halv person per år dör av polisingripande eller andra legala insatser. Men låt vara, de som drabbas av detta är väl kanske mest skurkar eller folk som på grund av sjukdom eller sociala problem behöver träffa polisen. Som laglydig och någorlunda välartad Svensson löper man nog rätt liten risk.

En riskfaktor som nog drabbar Svensson mer jämt är det som på byråkratiska kallas Kontakt med motorgräsklippare. Det skördar ungefär ett liv per år, hur fan de nu bär sig åt. Med andra ord är gräsklipparen hittills, i sin ynklighet oerhört mycket farligare än våra terrorister. Vad jag vet har vi inte ens åldersgräns på gräsklippare. Ingen licens för innehav. Inget körkortskrav, och ingen nykterhetskontroll. Ingen registrering av oss livsfarliga gräsklipparmarodörer.

Givetvis ska vi vidta åtgärder för att förebygga terrorism. För min del tror jag ett öppet, rättvist och rimligt  samhälle där folk får jobb och kommer in i gemenskapen är det bästa skyddet. För övrigt finns det gott om åtgärder som inte har ett skvatt med terrorism att göra som skulle kunna bidra till att göra Sverige tryggare och säkrare, så det gäller att prioritera rätt.

Vi har nu en hel marknad av ”terroristexperter” och andra som på oklara grunder håller rädslan vid liv och sig själva försörjda. Till detta kommer pressens lösnumerhoreri. Risken är stor att det leder till irrationellt beslutsfattande.

Nu ska jag ut och ta en sväng med snöslungan, så det är kanske lika bra att ni skickar den nationella insatsstyrkan med en gång!


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Annonser

4 tankar om “Gräsklippare farligare än terrorister

  1. Pingback: Tankar om bomben // Skivad lime

  2. Jag kan lugna läsarna att jag nu kommit in och parkerat snöslungan och att inget ont hänt varken mig eller grannarna.

  3. Pingback: Om gräsklippare och självmordsbombare igen « Press Enter News Agency

  4. Pingback: PENAs kioskvältare — här är listan! « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.