Isolering med Thermofloc på vinden

Då har vi äntligen fått vinden isolerad efter sommarens äventyr med takrenovering. Vi har valt ett cellulosamaterial baserat på återvunnet tidningspapper kallat Thermofloc. Läskiga sten- och glasullsmaterial har vi blivit avrådda från.

Thermofloc cellulosaisolering är en naturnära isolering som framställs av cellulosafiber från dagstidningar med borsalt och borsyra som enda tillsats. Hela produktionen är miljövänlig och baserad på naturliga processer och material. Produktionen sker helt utan utsläpp. Vid produktionen förbrukas ca 95% mindre energi jämfört med tillverkning av mineralull.

Isoleringsmaterialet Thermofloc ser lite ut som böset man brukar hitta i dammsugarpåsen, men tittar man noga ser man att det finns spår av de söndertuggade tidningarna.

Det kom ett par man från en firma i Södvik på norra Öland. De hade med sig säckar med isoleringsmaterial, en maskin för att spruta in det och en attans massa slang.

Slangen kändes lite som Midgårdsormen. Det gällde att plocka undan vaser och blomsterpottor för det var lätt att fäkta ner något.

Så går slangen upp genom den lilla vinsdluckan i städskrubben

Vinden innan. Delvis isolerad, men för tunt. Mycket av isoleringen hade vi varit tvungna att skotta väck eftersom den blivit blöt. Med tanke på vindsluckans storlek och takhöjden är någon form av lösull enda alternativet.

Informationstext på en av säckarna.

Ett par timmar senare var det klart. Hoppas det blir varmt och gott.

Det återstår lite städning, men förvånansvärt lite med tanke på att vi har fått ett trettital säckar ”damm” inpumpat i huset. Väldigt renligt och smidigt faktiskt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Isolering med Thermofloc på vinden

 1. Om ni nu har lagt in PLAST först och sedan Flock, eller vad som helst, så betyder detta att ni INTE har någon isolering, ok.
  Värme kan INTE passera genom PLAST i någon form.
  Tro nu inte, KONTROLLERA detta fenomen genom att mäta temperaturen direkt ovanför plasten på vinden.
  Har ni plusgrader ovanför plasten en vinterdag med munis 10-20 grader C så kommer ni att få Nobelpriset direkt.

 2. Nu blev vi avrådda från att lägga plast, så det hoppade vi över. Huset är ju rätt gammalt och är knappast konstruerat för att ha några plastskikt från början.

  Sen är ju plast en massa olika saker med olika egenskaper. Liksom värme kan förflytta sig på olika sätt.

  Vanlig polyetenfilm (typ plastpåse) kan nog hindra varm luft att röra sig om man lyckas få det tätt, men någon större isoleringsförmåga har det knappast. Gå ut iklädd plastsäck en kall dag om du inte tror mig (hål för huvudet förstås — annars är försöket livsfarligt)

  Tjock luftig plast, t ex frigolit kan nog isolera ganska bra och används rätt flitigt vid nybyggnation.

  Men om nu plasten skulle ha de magiska egenskaper du beskriver skulle vi väl ha haft DUBBEL isolering om vi hade haft plast OCH flock??

Kommentarer inaktiverade.