Utopin om den strulfria datorn

Jag skulle ju inte skriva om datorer här. Jag har ju en annan blogg till det, men jag kan inte låta bli att citera mig själv från en gammal blogg som jag inte uppdaterar längre.

Den strulfria datorn

Handen på hjärtat. Alla datorer strular, måste skötas mer eller mindre som spädbarn och utsättas för magiska riter för att hållas på gott humör. Så kan vi inte ha det. Fram för den strulfria datorn. 

Den strulfria datorn kommer med alla program en normal användare behöver redan från början. Ordbehandling, bildbehandling, kalkylprogram osv ska vara med direkt.

Installationen ska vara enkel, ske från en CD, kräva minimalt med inställningar och inga licensnycklar eller registreringar av personuppgifter utanför den egna datorn.

Behöver man fler program ska det finnas en enkel mekanism att installera dessa, inget letande runt på nätet. Inga konstiga paket att packa upp. Inga serienummer, inget att registrera.

Alla program ska kunna hållas uppdaterade med en enkel mekanism, oavsett varifrån de kommer från början. Uppdateringar ska inte kräva omstart av datorn.

De vanligaste programmen ska sorteras in automatiskt i en meny efter användningsområde, så att de lätt kan hittas och köras.

Installerar man ny hårdvara ska den identifieras och fungera direkt utan att man måste kladda med disketter, CD-skivor eller nerladdningar.

Filformat och kommunikationsprotokoll ska följa öppna standarder, så att du kan kommunicera och byta dokument med andra.

Systemet ska så vitt möjligt i sig självt vara immunt mot virus, maskar och spionprogram. Vanliga användare och deras processer ska köras med lägsta möjliga rättigheter.

Programmen ska gå att köra på en vanlig standarddator, helst också en vanlig standarddator som har några år på nacken.

Naturligtvis ska systemet kunna köras på olika språk och med  olika handikappanpassningar.

Nåväl, inget system uppfyller det här till hundra procent.  Hur är det med det du kör, kommer det ens i närheten?

Tycker du också att det är för mycket strul? Är du villig att göra någonting åt det? I så fall kan det vara en god idé att följa min andra blogg, för det finns alternativ, det går att förändra saker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , [Intressant?]

Annonser