LITE främlingsfientlighet är kanske ändå inte fel?

Vi kan ju konstatera att det där med främlingsfientlighet är väldigt osvenskt. Trots Sverigedemokraternas valframgång är trenden att vi svenskar blir alltmer vänligt ställda gentemot människor som kommer utifrån. I andra länder frodas främlingsfientligheten. Vi behöver bara se på Danmark.

Men det finns också en del som aldrig anpassar sig och aldrig blir riktigt svenska. Det är mer än 350 år sedan freden i Roskilde. Det är bland de danskar som då blev svenska som det osvenska Sd har haft sitt främsta stöd. Sd är i princip ett parti bestående av missanpassade extremistiska danskar. Utländska extremister, som trots att de har haft mer än trehundrafemtio år på sig att anpassa sig inte gjort det, borde vi nog helt enkelt skicka tillbaka.

Jag hoppas ironin gick fram. Att låta otäckingar smaka sin egen medicin är aldrig rätt, men det kan vara skönt att leka med tanken.

Faktum är att vi alla är invandrare oavsett om vi är blonda och blåögda, som jag,  brunögda ”svartskallar” eller missanpassade danskar. Det är nämligen inte så länge sedan hela Sverige var täckt av is. Då kan vi nog lugnt räkna med att landet var folktomt, men när isen drog sig tillbaka började invandringen.

Tar vi ett raskt hopp framåt vikingatid rörde sig nordbor över snart sagt hela Europa. Vi kan nog utgå ifrån att de hade kontakt inte bara med kristna utan också med muslimer vid sina handels- och härjningsresor. Säkert hade de med sig hem både trälar och en och annan nyfunnen flickvän förutom en massa kunskaper om hur folk gjorde i andra länder.

Landet kristnades av utländska missionärer, i alla fall indirekt, styrda från Rom. Den medeltida staden dominerades av tyska hantverkare och affärsmän. Gruv- och järnhanteringen byggdes till stor del upp av valloner. Stormaktstidens arméer bestod inte bara av svenskar och finnar (Finland hörde till Sverige) utan av en bred palett av i stort sett alla nationaliteter. Under den tiden fick vi alltså även ett antal motsträviga danskar att ta hand om. Efterkrigstidens industriboom förutsatte en stor arbetskraftsinvandring och på senare tid har vi tagit emot en del flyktingar.

Inget av detta hotar vår rätt att fira julafton eller midsommarafton. Vi ska nog kunna samsas både med missanpassade danskar och med nyinvandrade muslimer, bara man visar varandra ömsesidig respekt och respekterar demokratin.

Bristande respekt för demokratin har vi dock sett från flera håll. Angreppen mot konstnären Lars Vilks var ju exempel på när invandrare gjorde bort sig grovt och eldade på rasismen mer än de lyckades elda på Vilks hus.  Störningarna mot Sverigedemokraternas futtiga valmöten gav en fadd smak. Förmodligen gynnade det Sd mer än någon annan. I dag sprider sig en otrevlig stämning i sociala medier. Sd-sympatisörer försöker få fredliga demonstrationer och öppen debatt att framstå som något odemokratiskt.

Självklart har vi rätt att demonstrera. Självklart har pressen rätt att granska. Självklart har vi rätt att tycka om eller tycka illa om olika företeelser i samhället och politiken. Självklart har vi rätt till både saklig debatt och satir. Just nu står Sd i fokus, men sossarna, högern och andra har tidigare fått sin släng av sleven. Dessa rättigheter ska Sd aldrig få ta ifrån oss. Det finns all anledning att fortsätta protestera!

Vi ger aldrig upp! Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt!

(Om kriget kommer, 1961)

PS

Passa på att läsa Jan Guillou i dagens Aftonbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , [intressant]

Annonser

2 thoughts on “LITE främlingsfientlighet är kanske ändå inte fel?

  1. Pingback: Vårt behov av orv « Press Enter News Agency

  2. Pingback: PENAs kioskvältare — här är listan! « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.