Pedofiltypsnitt och Hitlervägar

För ett knappt år sedan exploderade moralpaniken på Internet runt det ironiska faktumet att Rädda Barnen hade råkat välja ett typsnitt ritat av en pedofil.  Rädda Barnen deklarerade att typsnittet skulle bytas ut och kanske är det gjort nu — jag bryr mig inte. Jag menar skulle inte ett typsnitt kunna vara vackert och lättläst även om den som 1927 ritade det hade knasiga böjelser? Typsnittet Gill Sans är det vi snackar om, skuret av Eric Gill (1882-1940). Man kan väl rent av beundra Gills verk utan att gilla (!) hans vidriga handlingar mot barn.

Konst- och litteraturhistorien är full av personer med trassliga äktenskap, otrohetsaffärer, sinnessjukdom och många av dem dog för egen hand. Säkert uppträdde rätt många vidrigt mot sina fruar och flickvänner. Sannolikt var en och annan pedofil. Skulle man för den sakens skull inte kunna läsa dikter och romaner eller titta på konst?

Och om man ska ta bilen ner till Sydeuropa, ska man då undvika Autobahn, bara för att byggandet beordrades av Hitler? Av miljöskäl borde vi för all del ta tåget och man upplever mer om man kör mindre och krokigare vägar, men vill man fram snabbt kör man Autobahn och så gör man förstås även om man är antinazist.

Man får nog snarare konstatera att världen inte är svartvit. Också den som gjort något stort för konst, vetenskap eller politik kan ha mörka sidor liksom att även den som gjort sig känd för sina vidriga handlingar och åsikter också kan ha uträttat ett och annat vettigt och användbart.

Kanske är det bra att fundera över detta i dag, när Julian Assange och hans handlingar diskuteras. Det är sannolikt att han har ett sexliv. Det verkar rent av, om man får tro ryktena, som att det är aningen vidlyftigt. Möjligen är han otrevlig och ojust mot kvinnor, kanske rent av till den grad att han kan fällas för något mindre brott, det får framtiden utvisa. Män som uppträder svinaktigt mot kvinnor är i alla fall ingen direkt ovanlighet, tyvärr. Detta är dock bara en sida.

Wikileaks och arbetet för yttrandefrihet är en annan sida. Troligen är det han gjort och gör där stort och viktigt. Det är givetvis inte heller okontroversiellt. Att krigets vidrigheter och missgrepp kommer i dagen är säkert en god sak, men om planer och namn på lokala uppgiftslämnare hamnar i talibanernas händer är det illa.

Det kan faktiskt vara så att Wikileaks är en ruskigt bra idé även om grundaren uppträder illa mot kvinnor. Likaså måste man kunna vara feminist och ändå försvara yttrandefrihet och rättssäkerhet — eller ogilla feminismen, men ändå tycka att det Wikileaks gör är korkat. Svartvit hjältedyrkan eller dess motsats är bara korkad.

Det är dags att se människor som människor, med goda sidor och lik i garderoben. Det enda sättet att vara felfri är att ingenting göra — fast det är väl också ett fel.

Sen kan man undra om vi inte hamnat i fel debatt. Sen när blev sängkammaretikett viktigare än krig och fred? Sen när blev juridiska spetsfundigheter intressantare än yttrandefrihet? Det är kanske dags att vrida det rätt?

Läs även andra  bloggares åsikter om , , , , , , ,

(expressen, svd, aftonbladet, dn)

Annonser

4 tankar om “Pedofiltypsnitt och Hitlervägar

  1. I dag gäller det att vara politiskt korekt med visst är det både intressant och beklagligt att se hur många av tex våra folkvalda som så lättvindigt sviker sina ideal i denna anda.

  2. karl marx, en världens främsta ekonomiska teoritiker och filosofer lär ha varit ett praktarsel privat. ( fast inte pedofil)
    Arthur Clarke ( 2001 en rymdodyssé) är också pedofil – ett hårt slag för en ung man som slukade sci-fi-litteratur att få reda på-flydde till fjärran östern…
    så ock Gary Glitter , glamrockare på 70-talet. Oklart om han avtjänar tid..

Kommentarer inaktiverade.