Innanför felmarginalen

DN redovisar en ny SIFO-mätning och drar en del växlar om resultatet. Bloggvärlden kommenterar friskt, men eftersom de redovisade förändringarna ligger inom felmarginalen vet vi ingenting nytt. Det finns inget att skriva om således.

Opinionsmätningar bygger på att man frågar ett litet men slumpmässigt urval personer. Det funkar bra om förändringarna är stora, men små skillnader kan lika gärna bero på att urvalet blivit en liten aning snett.

Det som har betydelse är valdagen och att vi verkligen går och röstar då. Varken Alliansen eller de rödgröna är perfekta men båda är hästlängder bättre än rasisterna som hotar i kulisserna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 thoughts on “Innanför felmarginalen

  1. Nja, en så stor ökning är faktiskt inte att vifta bort. Sannolikheten att alliansen inte ökat ligger på under 10 % kan jag säga. Felmarginalen innebär att man kan säga med 95 % säkerhet att resultatet ligger inom en marginalen. OM det nu är någon tiondels procent ifrån felmarginalen kan man ändå med 90 % säkerhet säga att alliansen ökat.

    SIFO är också rätt seriösa, till skillnad från typ Demoskop med flera som ju har helt orealistiska svängningar.

    Jag skulle tro att det är butlern som gjort det. Socialdemokraterna kommer nuförtiden med oseriösa utspel som förr var reserverat de små partierna. Visst, folk glömmer snabbt och butlern kanske man kan återhämta sig ifrån (det händer ju mycket i en valrörelse). Frågan är om (s) inser sitt misstag och låter bli sådana här utspel under resten av valrörelsen? Jag tror inte att så blir fallet.

Kommentarer inaktiverade.