Vad är nu egentligen ”typiskt svenskt”?

När vetenskapen nu grundligt sågat tanken att det skulle finnas några unika ”svennegener” som skiljer oss svenskar från ”de andra”, försöker man från svenneextremisternas sida i stället hitta kulturella skillnader. För det kan väl inte vara så enkelt så att svensk är man om man känner sig svensk, är svensk medborgare eller bor i Sverige?

– Ja, vi har ju förstås den svenska litteraturen; Strindberg, Heidenstam, Dagerman, Moberg, Lagerlöf och alla de andra.

Men hur många av oss kan föra ett bildat samtal runt dem och deras texter och recitera valda delar utantill? Inte jag i alla fall. Jag skulle tippa att antalet ”svenskar” skulle bli bra litet om vi ställde krav på det för att få kalla sig svensk. Nåväl, glöm litteraturen!

– Men musiken då; ABBA och Roxette är ju svenska och veritabla världssuccéer.

Jajamensan, de har dragit in bra med pengar och lirat en hel del bra låtar, men musiken de spelar är ganska utslätad och skulle kunna komma varifrån som helst, i alla fall var som helst i Västeuropa och Nordamerika och för övrigt sjöng de mest på engelska.  Rötterna till rock och pop kommer väl dessutom från de svarta i USA…

– Jamen riktig folkmusik menar jag. Shottis, polska, mazurka, polka och allt vad de nu heter. Svenskare kan det väl inte bli?

Alltså till att börja med är det rätt få som kan dansa till den här musiken och ännu färre som spelar den, men dessutom kommer schottis från Skottland, polska och mazurka från Polen och polkan från Tjeckien.

– Men folkdräkterna då?

Titta ut genom fönstret vettja! ”Folkdräkt” idag är väl jeans och t-tröja, shorts vid varmare väder och kanske en skjorta eller snyggare tröja ibland. Udda är väl möjligen att vi svenskar tenderar att ha fritidskläder på jobbet och kostym på fest. I många andra länder gör man tvärt om.

Folkdräkt från norra Öland. Nog ser väl huvudbonaden ”muslimsk” ut, men inte heller anständiga kristna kvinnor fick på den tiden visa håret.

Knätofsdräkterna var ju inte svenska utan betydligt mer lokala.  Snart sagt varje by hade sin egen dräkt. För övrigt har folk burit folkdräkt över allt i världen, så det är väl inget för oss svenskar att göra oss märkvärdiga över. När vi ändå är inne på folkdräkter är det märkligt hur lika kvinnornas huvudbonader i många folkdräkter från olika delar av Sverige är de huvudbonader vi i dag ser på en del muslimska kvinnor.

– Men den svenska maten?

Tacos, pizza, hamburgare, gyros, kåldolmar, sushi och spaghetti med köttfärssås? Hur svenskt är det på en skala? Surströmming uppskattas väl i huvudsak i den norra delen av landet och Mårten Gås firas bara längst i söder.

Köttbullar är väl hyfsat svenskt och exporteras med viss framgång av IKEA.

Vi svenskar verkar rätt bra på att ta till oss impulser utifrån. Nya danser, nya maträtter, nya kunskaper. Så verkar det alltid ha varit. Fast så har nog andra folk också gjort. Blandat och delat med sig.

Annars är vi nog rätt olika, beroende på ålder, om vi bor i stan eller på landet, vad vi har för vänner och vad vi gått i för skolor, vad vi har för intressen och så vidare har vi rätt olika saker i bokhyllan, kylskåpet, garderoben och i CD-spelaren. Inget konstigt med det.

– Men det svenska stålet då?

Malm har vi gott om, men järn- och stålindustrin hade det nog inte blivit mycket av om det inte hade kommit hit kunnigt folk från nuvarande Belgien och lärt oss. Men riktigt så bra som japanska svärdssmeder och deras kolleger i Damaskus har vi nog aldrig blivit.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

15 tankar om “Vad är nu egentligen ”typiskt svenskt”?

 1. ja, i så fall ska alla andra högstående kulturer runt vårt barbariska land, som inte av egen kraft förmått mana fram kulturyttringar, också skärskådas på samma sätt.
  Min tolkning av det svenska är vårt sätt att närma oss demokrati, rättsstaten, kollektivavtal och jämställdhet.
  Allt från landskapslagarna ( som ändå var en strävan efter rättvisa) Birger Jarl som förordade kvinnofrid, Magnus Ladulås som vill stävja våldgästningar via Folkskolereformen till dagens välfärdssamhälle pekar väl ändå på ett strävsamt och rättstänkande folk?
  Begreppet oikofobi som lanseras av högerytterkrafter må aldrig bli ett kraftfullt vapen. Vi har inget att skämmas för.

  • Du är nära en poäng där även om inte alla andra länder saknar en rättsstat och ett välfärdssystem vilket man lätt får för sig. Det är bra och det är svenskt men det är inte unikt svenskt.

   Jag vill addera det faktum att Sverige i alla fall periodvis har haft en aktiv utrikespolitik, en ambitiös u-hjälp och en någorlunda generös flyktingpolitik. sånt värmer ett blågult hjärta när det bara funkar.

 2. Jaså du är också oikofob. Så trevligt. Då firar inte du midsommar heller? Jag förstår det. Det är mycket roligare med Ramadan. Eller hur? Och klä sig i klänning och rolig hatt…

  • Midsommar firar jag gärna, men jag dansar inte ”små grodorna” runt en stång – gjorde det när vi hade små barn däremot, och inte heller super jag mig asfull och kryper hem vilket visst traditionen påbjuder.

   Ramadan firar jag inte men jag har inte något emot att andra gör det.

   • SowhatdidItoldyou..
    Jag måste ändå säga, och det är ingen höger-vänsterfråga: Vår kultur ( konst, litteratur, yttrandefrihet, demokrati, jämställdhet) är överlägsen den kultur som har sitt säte i de länder varifrån vi tar emot flyktingar och asylsökande.
    Om vi alla varit tydliga med det från början inte hymlat och ursäktat alla konstigheter som ”mångkultur” för med sig så hade vi heller inte haft främlingsfientliga krafter..

   • Det där med kulturell överlägsenhet är en klurig fråga. I nuvarande Irak fanns det i alla fall en högkultur redan för cirka fyra tusen år sedan.

    Mattor från Iran är inte heller så där helt kassa. Om de är ”överlägsna” svenska trasmattor är kanske en fråga om tycke och smak, men ser man till vad folk är beredda att betala, så kanske de är det. Jag tror vi ska passa oss för att vara alltför kaxiga.

    Däremot är vi fast beslutna att försvara yttrandefrihet, demokrati och jämställdhet, om nödvändigt med vapen i hand. Inte nödvändigtvis för att dessa värden är ”överlägsna” några andra, men för att vi vill ha det så här.

 3. Pingback: Heja Sverige! « Press Enter News Agency

 4. Visst finns det något typiskt svenskt. Det tycker jag man märker när man är ute och reser. Olika folk har olika karaktärsdrag, även om det givetvis alltid finns undantag. Vi präglas av den miljö vi växer upp i, och olika länder är olika. t ex lyssnade jag på radio angående spräningen i Kampala, och journalisten som bodde där sa att Ugandier nog var världens snällaste och trevligaste människor. Just hur man beteer sig mot främmande människor tycker jag varierar stort mellan olika natrionalister, vilket jag inte är ensam om eftersom det finns ranking över trevligaste länder, som stämmer väl med mina egna erfarenheter.

  Typiskt svensk är knappast att vi är trevliga, men vi respekterar varandras integritet, värderar rättvisa högt, epatiskt lagda, noggranna, realtivt hög arbetsmoral (även om det sista nog är en generationsfråga).

 5. Som alla kulturer har den svenska kulturen utvecklats från utomstående influenser. Så gällde för Sumer, för Babylon med dess 70 000 förslavade monoteister, för islam (som utgår från samma grundsten i tro som både judendom och kristendom), för hinduism osv osv.

  Att definiera svensk kultur blir därför en ickefråga. Den svenska kulturen, som alla kulturer, baseras istället på en bred mångfald.

  Att svenskar värnar grundläggande rättigheter får vi tacka både Gustav Vasa, drottning Kristina och Gustav III för. Den förstnämnda bröt med en diktatorisk feodalkultur ivrigt påhejad av en extremt teokratisk maktstruktur (katolska kyrkan), valde ut lämpliga delar från b la landskapslagarna och tvingade igenom egna lagar (inte sällan med diktatoriska medel).

  Drottning Kristina letade med ljus och lykta efter stora svenska filosofer – och importerade till sist en fransos. Descartes. Inte förde väl Descartes med sig svensk kultur?

  Gustav III var visserligen rojalist, men såg till att lägga grunden för det framtida Sverige – både intelektuellt och politiskt. Jag vågar t om påstå att utan Gustav III’s kungliga fadäser skulle vi aldrig ha sett behovet av en riksdag 🙂

  Och ser vi på den generelle sverigedemokraten hämtar denne ursvensk det mesta av sin kultur från ett land, som baserar sig på ett naturfolk. Ehm, tv naturfolk. Det ena tvångsimporterat av upplysta engelsmän. Och fransmän. Och holländare. Och svenskar.

  Dock finns det ett väldigt typiskt svenskt demokratiskt drag – och det är att vägra tänka i större bilder än den egna landsbygden.

 6. Pingback: ”Typiskt svenskt” igen « Press Enter News Agency

 7. Pingback: Rätt, men fel Aftonbladet « Press Enter News Agency

 8. Pingback: Att bevara den svenska kulturen… « Press Enter News Agency

 9. Pingback: PENAs kioskvältare — här är listan! « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.