Bättre semesterbilder [5] — suddiga bilder

Orsakerna till att bilder blir oskarpa, ”suddiga” kan vara flera. Ibland kan suddigheten vara en fördel. Tar du exempelvis ett porträtt blir det ofta snyggare om inte tapeten eller gatan bakom modellen blir alltför skarp, men ofta är det något som förstör dina bilder.

Nu kunde jag göra en lång föreläsning om bländare, slutartider, objektivens ljusstyrka och brännvidd och CCD-cellers ljuskänslighet, men då tror jag du ruttnar. Det finns gott om böcker som förklarar tekniken bakom det där med fotografering. Läs gärna en eller två, men här koncentrerar jag mig på det barnsligt enkla:

Ett av de vanligaste skälen till att bilder blivit ofrivilligt suddiga är att fotografen inte lyckats hålla kameran stilla. Risken är större inomhus eller på kvällen när ljuset är dåligt. Den är också större när du zoomar in ett motiv långt borta (T-läget på zoomen).

Skakningsoskärpa på foto av parkerad bil, fotografen har inte hållit kameran nog stilla.

Det optimala botemedlet är ett stort och tungt stativ, men står det kvar hemma i garderoben bara för att det är stort och tungt gör det ingen nytta ändå. Själv använder jag tyvärr väldigt sällan mitt stativ.

Har man inte stativ med sig får man göra det bästa av situationen. Stå stadigt och bredbent, stöd armbågarna mot bröstet. Ännu bättre kanske: Luta armbågarna mot ett stadigt bord, ett räcke eller något annat som står garanterat stilla.  Ibland kan du luta kameran direkt mot ett bord, räcke, träd, sten eller något annat stabilt. Krama av avtryckaren på kameran mjukt och sakta. Gör det till en sport att hitta naturliga ”stativ” där du plåtar.

Försöker du plåta från bilen, bussen, flygplanet eller båten så är det svårt att undvika lite skakningsoskärpa, men här måste du försöka isolera kameran från en skakig omgivning. Luta inte dig eller kameran mot något som skakar och vibrerar. Tvärt om de råd jag gav i förra stycket alltså.

Funderar du på att köpa ny kamera eller nytt objektiv till systemkameran finns det en hel del att mer att ta hänsyn till och läsa på, både en del klassisk teknik och en del nymodigheter, men den här serien handlar om att göra det bästa av de grejor du redan har.

Förutom att du gör vad du kan för att hålla kameran stilla, framför allt när ljuset är knappt kan det vara en extra bra idé att slösa på bilderna när fotoförhållandena  är svåra. Ta massvis med bilder!

Oskärpa när du plåtar rörliga motiv och den där vackra oskärpan som du kan få i förgrunden och bakgrunden är andra fenomen som jag skriver om en annan gång.

PS: Jag hittade en bloggkollega som förklarade det där med bländare, slutartider mm rätt enkelt och lättfattligt: http://nevnarien.se/2009/may/slutartid-blandare-iso.html

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,