Pizza i Grönhögen

Jag tycker inte att man har varit på Öland om man bara har legat på stranden någonstans uppe i norr. På gott och ont hittar få turister öns vackra sydliga delar. Här är lugnt och man slipper trängsel, men å andra sidan är det synd om de turister som inte ser någonting söder om Djurparken.

Den lilla orten Grönhögen i söder är väl mest känd för sitt vanebildande goda bröd. Prova deras ”grova”, som kanske inte är så där förskräckligt grovt, men väldigt gott. Givetvis finns försäljning vid bageriet, men annars hittar du nog brödet i varenda butik på ön och även en bit in på kalmarsidan. Bor man längre bort är det idé att hamstra innan hemresan.

Grönhögen ligger bara några kilometer från Ottenby och Ölands Södra Udde. Från hamnen, som har gästhamnsservice och en sjöräddningsstation ser man fyren Långe Jan om man tittar noga.

Grönhögens gästhamn. Tyskflaggad segelbåt på väg att lägga till. I bakgrunden fyren Långe Jan.

I kvarnen precis öster om landsvägen har man precis nystartat en liten charmig restaurang och pizzeria. Stället är så nytt att man inte har hunnit få telefon än, men maten är god, servicen trevlig och lokalen bland de fräschare jag sett i branschen, utan att vara stroppigt omysig. Bristen på telefon gör att de heller inte har kunnat få en kortautomat installerad, så du gör bäst i att ladda upp med kontanter i förväg. Alkoholrättigheter har de inte heller hunnit få, men det borde inte vara något problem bara byråkratins kvarnar hinner mala. Stället är i alla fall klart värt ett besök även om man inte får någon bira. Jag har inte sett någon reklam för stället, men det goda ryktet börjar sprida sig.

Lite taskigt får man ju säga att sånt här som telekommunikationer och byråkrati ska sätta käppar i hjulen för dem som vill starta verksamhet i glesbygden.  Här borde politikerna ta lite större ansvar och kratta manegen. Sånt ska bara fungera!

Det finns förstås mycket mer i byn, men mer om detta någon annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Pizza i Grönhögen

  1. Pingback: Bilder i blogggen « Press Enter News Agency

  2. Hm. Vittrut skådades i Grönhögens hamn en vind- och snöpinad vinterkväll för många år sedan. Kvarnrestaurangen ser trevlig ut!

  3. Pingback: Ön stänger « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.