Stolpskott och rondellhundar

I dag inleddes rättegången mot de muslimska bröder som åklagaren anser sig ha klara bevis för att de försökt sätta eld på konstnären Lars Vilks hus. Jag har tre funderingar kring detta.

Först och främst är det givetvis domstolen som avgör i skuldfrågan. Bevisen verkar enligt pressuppgifter väldigt klara, men männen nekar till brottet.

För det andra är givetvis detta ett fruktansvärt allvarligt brott. Mordbrand är alltid allvarligt, men här handlar det sannolikt också om ett försök att tysta Vilks eller straffa honom för att han utnyttjat sin yttrandefrihet.

Min främsta fundering är ändå runt det rent taktiska:

Vill man få Vilks att sluta publicera rondellhundar och andra ”hädiska” bilder ska man ignorera honom. Möter verken inga reaktioner är de värdelösa. Det är själva reaktionen som utgör Vilks konstverk. De stolpskott som eldar hus, hackar datorer och stör föreläsningar gör sig till Vilks färg, duk och penslar.

Vilks arbetssätt är välkänt även om det innan var diverse myndigheter som ställde sig där med brallorna nere efter minsta vink från Vilks.

Det är säkert inte lätt alla gånger att vara muslim i västerlandet och ännu svårare blev det säkert efter elfte september. Folk kan vara lite rädda och misstänksamma, även om vi bortser från Svenneextremisterna. Givetvis är det en ytterst liten klick bland muslimerna som kör flygplan in i skyskrapor eller för all del som jävlas med Vilks. Våldsverkarna vållar stor skada för hela gruppen, också den majoritet muslimer som sköter sig perfekt. Muslimerna har inte råd med den här typen av självmål.

Sen är givetvis inte bara det här ett muslimskt problem. De muslimer som har jobb, svenska vänner och i övrigt känner sig hemma och välkomna i det svenska samhället har säkert varken tid eller lust att fundera över att ställa till såna här vidrigheter.

Vilks på plats i rättssalen

Vilks överfallen under förelasning

Lars Vilks hemsida hackad

http://usapol.blogspot.com/2010/07/broder-nekar-till-attentat-mot-vilks.html

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

[intressant?]

Annonser

2 thoughts on “Stolpskott och rondellhundar

  1. ”Vill man få Vilks att sluta publicera rondellhundar och andra ”hädiska” bilder ska man ignorera honom”. Jo, jag tror de är fullt medvetna om det. Men vad de vill uppnå är att alla ska veta att det är farligt att kritisera islam, för att på längre sikt få mindre modiga kritiker att hålla sig tysta.

    • Jo, men då kan man ju hoppas att det svenska rättssamhället visar att det är väldigt farligt att angripa yttrandefriheten med terroristmetoder.

      Dessutom kan man ju hoppas att de som kritiserar och skämtar i stället blir mångdubbelt fler för varje angrepp på yttrandefriheten.

Kommentarer inaktiverade.